pondělí 9. dubna 2012

Prcičky!, Bruce Lee a pár trapností

Group picture of the cast. Alyson Hannigan has a flute in hand.
Prci, prci, prcičky (American Pie, 1999)
Do kin se dostalo čtvrté regulérní pokračování filmu "Prci, prci, prcičky", a tak jsem si řekl, že by bylo fajn si je připomenout. Není to geniální film, ale je to film dobrý, o tom prostě žádná. Pro mě to znamenalo obrovský mezník, protože podobnou komedii jsem do té doby neviděl. Vlastně nikdo podobnou komedii do té doby neviděl. Byla sprostá, opravdu vulgární, objevila se zde odhalená ňadra, sex s koláčem a Stifler. Skvěle namixovaný koktejl, který nepotřeboval skvělý příběh, protože si vystačil s dobrými vtipy, zapamatovatelnými charaktery a prostě tu správnou dávku sprosťáren a prasečinek, což znamenalo jediné - mladí budou nadšení, jejich rodiče budou omdlívat a film jim zakazovat. Já jsem film neměl zakázaný a myslím, že mě dost ovlivnil. Jsem sprostý a beru to jako samozřejmost, používám nadávky a hlášky z filmu. Vyrůstal jsem na "Prcičkách" a nestydím se za to. Film je pro mě pořád dobrý a rád se na něj zase někdy podívám. A tak je mé hodnocení hodně subjektivní.
Hodnocení: 80% za to, že mě tenhle film velmi ovlivnil


Prci, prci, prcičky 2 (American Pie 2, 2001)
Druhá pokračování nejsou vždy tak úspěšná a dvojka "Prciček" rozhodně nebyla. Šlo vlastně jen o to, že se stará parta sešla rok po maturitě, aby zapařila na parádním mejdanu. Opět je to koncert Jima a jeho otce a Stiflera a jeho nadávek. Hlášky jako "Vyhul mi hůl", "Santa porňák" nebo "Umělý čuráky pro všechny" jsou nezapomenutelné stejně jako scéna s lepidlem, což se může stát prostě každému. Mytologie filmu se rozpracovává hlouběji, některé vztahy vznikají, jiné končí. Film je takovým preview k tomu, co má ještě přijít, ale nepostrádá své kouzlo, které je mimo jiné také v úžasném soundtracku, jenž je prostě dokonale vybrán. Všechno je směrováno k mladým, k party a divočině, ale takovým způsobem, aby to ani mě, kdo nepaří, neodradilo. 
Hodnocení: 60% za to, že to pořád jsou "Prcičky" a za nezapomenutelnou scénu s lepidlem


Prci, prci, prcičky 3: Svatba (American Wedding, 2007)
Myslel jsem si, že "Svatba" je skvělé zakončení výborné série, ale jak se později ukázalo, tak mělo to nejlepší ještě přijít. "Prcičkám" automaticky dávám vysoké hodnocení, protože jsou to filmy, kde se opravdu směji. Takových filmů zase není tolik. "Svatba" je skvělým sletem různorodých gagů, které jsou dobré, lepší a ještě lepší. Tohle je film Steva Stiflera a o něj jde hlavně, i když by se vlastně vše mělo točit kolem svatby. Jakmile se ale objeví Stifler, je to neskutečná podívaná. Užíval jsem si každou vteřinu s ním a ve chvíli, kdy mluvil s pusou plnou hovna, nedokázal jsem se vůbec ovládat. Ty vtipy možná nejsou nejlepší, nejsou vždy originální, ale jsou podány výtečně. Ne, u celé série mi nejde o příběh, ale o ten pocit, který si odnáším. A ten pocit je skvělý. Výtečný. Jedinečný. Podobné pocity po filmu nemám zase tak často. 
Hodnocení: 70% za to, že svatba může být pořádná sranda a že Stifler je prostě geniální


Drak přichází (Enter the Dragon, 1973)
Po sérii "Prciček" jsem se obrátil na naprosto jiný žánr a konečně se podíval na film, na nějž jsem se těšil neskutečně dlouho, ale nikdy jsem se k němu nedostal, protože prostě nebyla chuť, nebylo dost času, atp. Ale když jsem se konečně odhodlal, zjistil jsem, že Bruce Lee byl prostě mistr. Nebyl mistr filmového umění, "Drak přichází" zase není tak skvělý film a nepřináší nic moc nového, ale to co on, mistr bojových umění, předvádí, to je vyráží dech. Jackie Chan se proslavil hlavně bojovým uměním, které je v podstatě tancem. Vypadá to skvěle, je to účinné, ale pořád je to tanec. Bruce Lee netancuje. Bruce Lee bojuje. Pořád je to bojové umění, ale není v něm nic laskavého. Jeho pohyby jsou soustředěné, přesné, účinné. Doslova lítá v jednotlivých scénách, poutá na sebe pozornost, a to i ve chvíli, kdy mluví s tím úžasným přízvukem. Ne, nechtě bych se s ním setkat jako jeho protihráč. Jestli něco dokázal, tak natočit film, kde souboje vypadají skutečně. Možná až příliš skutečně. Jak je obecně známo, "Drak přichází" byl jeho posledním filmem, protože podlehl zranění, které si právě při natáčení tohoto snímku způsobil.
Hodnocení: 80% za to, že nám Bruce zanechal návod, jak vypadá skutečný bojový film


Zachraňte Jimmyho (Slipp Jimmy fri, 2006)
A dostáváme se k tomu horšímu. Nor Christopher Nielsen dostal skvělý nápad. Nebude natáčet žádný animák, který Hollywood prosazuje. Nic dětského a laskavého, ale pořádně nabroušený snímek, který bude vulgární, ukáže nám kopulaci a navíc i jednoho příšerného slona, který by měl umřít rovnou na začátku. Simon Pegg se chopil přepsání do angličtiny a zpřístupnil film masám. Bohužel. Není zase tolik o co stát. Vtipy nejsou dobré, situace bizarní. Kevin Smith možná dokázal vystavět zápletku filmu na osvobození zvířat z laboratoří, ale u "Jimmyho" tohle neplatí. Celé to je trochu zelené - rozuměj ekologické - a snaží se nás to dostat tím, že se tam hodně mluví o... ničem. Kadence je dobrá, škoda, že chybí vtip. Co je nejhorší, to je animace. Prostě selhává. Má nám představit karikatury, ale samotná úroveň animace je příšerná. Docela jsem se na film těšil, ale není o co stát. Jeden závislácký slon nezachrání všechno, navíc když máte celou dobu chuť mu ty jeho křivé nohy podrazit.
Hodnocení: 40% za to, že i třídní surovec může být ošklivou obryní, jo a taky za malou Bailee Madison


Děsnej biják (Epic Movie, 2007)
Zatím to nejpříšernější, co jsem letos viděl. Nic nového pod sluncem, ale tohle není film. To je ubohost. Copak je humor, když se za sebe řadí scény z jiných filmů, které jsou rádoby udělány jinak a vtipně? Je tohle odpověď na moderní definici toho, co je satira? Jestli ano, tak se opravdu ptám, kam ta společnost směřuje? Čemu se na tomhle filmu mám smát? Tomu, že se tam všichni herci ztrapňují a nejsou schopni udělat jediný vtip vtipný? Zaprvé, ono to ani nejde. Zadruhé, proč??? To si ti herci potřebují tolik nahrabat? to už nikdo není schopen si dělat srandu z filmů nějak sofistikovaně? "Bláznivá střela" byla taky trapná, ale byly zde vtipy, kde se člověk zasmál. Doufám, že přijde člověk, který bude umět dělat satiru. A vykašle se na ubohý fekální humor, záběry na prsa, když už neví, co by, a ukáže nám, že se můžeme smát i chytrým věcem. Doufám, že to bude brzy.
Hodnocení: 5% za to, že se na takovou kravinu podařilo získat peníze... dvakrát... třikrát... je hrozné zjistit, že Friedberg a Seltzer se chystají na šestý film jako režisérské duo


Pekelná jízda (Hell Ride, 2008)
Quentin Tarantino má rád podobné filmy. Násilí, erotika hraničící s pornem, drsní chlapi, písek, zbraně a čest a takové ty věci kolem. I proto se pravděpodobně rozhodl, že producenty zaštítí snímek "Pekelná jízda", který dojel už po prvních minutách. Příběh nemá žádnou pospolitost, zbytečně se točí kolem obrovského množství postav, aby tak dvě tři byly skutečně důležité. Dialogy jsou vážně něco příšerného a já jsem si místy říkal, proč sakra ty lidi říkají zrovna něco takového? Vždyť to vůbec nedává smysl. Vybrat si vnadné ženy, pár známých jmen, tohle opravdu není záruka úspěchu. Film nudí, protože akce je zde minimum. Kopíruje to Tarantina, nebo spíš vykrádá, ale dostává se na úroveň, která je o hodně níž. Nejlepší na filmu je plakát.
Hodnocení: 30% za to, že motorky a nahotinky jdou dohromady lépe v pornu - aspoň v tomhle případě

Žádné komentáře:

Okomentovat