pondělí 2. dubna 2012

Režisér Affleck, Spláchnutej Smart, Hanna, Fargo a další



Most do země Terabithia (Bridge to Terabithia, 2007)
Říkal jsem si, že by bylo fajn se zase podívat na nějaký ten hezký pohádkový příběh. No, a přesně to jsem dostal. Hezký pohádkový příběh, kde se realita s neskutečnem prolíná podobně jako ve snímku "Velká ryba". Kvalit Burtonova geniálního snímku "Terabithia" samozřejmě nedosahuje, ale dětské herecké výkony jsou tím, co ho hodně drží nad vodou. Stránka představivosti není zase tak skvělá, ale přece jen, má to být dětská představivost, může mít svoje omezení. Film se snaží šokovat jedním velkým okamžikem, což se podaří, ale důsledky pro hrdiny nejsou zase tak významné. Je fakt, že jsem si přál happy end, ale o to víc jsem rád, že se něco podobného nedělo. Nepouštějte to dětem, mohly by týt velmi smutné.
Hodnocení: 65% za to, že i třídní surovec může být ošklivou obryní, jo a taky za malou Bailee Madison



Gone, Baby, Gone (Gone Baby Gone, 2007)
Pamatujete si Bena Afflecka? Tak jasně, že asi ano, jeho hvězda neupadla, právě naopak. Je to ten herec, co ho spousta lidé nesnášela právě za to, jak hraje/nehraje. Podařilo se mu však vyhrát Oscara. Nijak překvapivě za scénář k filmu "Dobrý Will Hunting". Ukázalo se, že není jen skvělým scénáristou, ale také výtečným režisérem. Jeho prvním zářezem byl právě snímek "Gone, Baby, Gone", k němuž také napsal scénář. Jestli na vás z filmu něco dýchne, tak potom je to láska k městu. Ne k tomu krásnému, co se ukazuje turistům, ale láska k městu takovému, jaké je. "Gone, Baby, Gone" není detektivním příběhem, hlavně je totiž zaměřeno na jednoho člověka, kterému jde o spravedlnost za každou cenu. Zákon je zákon, a i když jsou jeho metody hodně drsné, jeho mluva nevybíravá a jeho věk nízký, pořád jde za pravdou za každou cenu. skvělý, silný příběh o únosu dítěte, geniální závěr a nečekaně dobré herecké výkony. Asi to bude tím, že herec, který se stane režisérem, ví, co po hercích chce.
Hodnocení: 85% za to, že Ben Affleck nezapadl a začal točit skvělé, silné filmy


Maxwell Smart, wearing suit and holding a gun, his tie blown to the side, covering the face of Agent 99 who is standing behind him wearing a a white jacket.

Dostaňte agenta Smarta (Get Smart, 2008)
Po filmu "Božský Evan" jsem na Steva Carella zrovna velkou náladu neměl, ale říkal jsem si, že kvůli Anne Hathaway to přežiji. Zvoli ljsem si dobrý film, protože Carell ukázal, že umí komedii udělat. Jeho komika je na jednu stranu carreyovská, ale na druhou stranu má kamenný obličej, jako kdyby studoval i herectví Bustera Keatona. Ani jednomu nedosahuje ve filmu po kolena, ale snaží se chlapec. Jeho přiblblý Smart, trochu jako Clouseau, není novou postavou, příběh není nic výtečného a jen se kopíruje "Johnny English", ale přesto tu jsou momenty, kde se člověk směje.
Hodnocení: 60% za to, že tam hraje Anne Hathaway a Dwayne Johnson a že jsem z toho měl lepší pocit než z "Evana"



Spláchnutej (Flushed Away, 2006)
Na filmu jsou nejlepší hlasy známých herců, jako jsou Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Bill Nighy, Jean Reno nebo Andy Serkis, ale pokud se podíváte na film v češtině, stejně z toho nebudete nic mít. Když jsem se na film díval, asi v polovině jsem zjistil, že už jsem ho viděl. Tohle není dobré zjištění, a jen to potvrzuje skutečnost, že film není nijak výtečný ani zapamatovatelný. Prostě jen další animák, kde se to hemží krysami, což mnohem lépe využili Pixaři ve svém "Ratatouille", Vtip není tak bryskní, někde se zase hraje na grotesku, která se prostě musí umět, a podstata celého příběhu není nijak závratná a hraje si s takovými klišé jako "nečekaný" návrat na poslední chvíli, protivný vetřelec, směšný padouch, apod. Tohle už je film pro děti, který si asi užijí, ale pusť te jim ho, dokud jsou ještě malé.
Hodnocení: 55% za to, že je to animák a ty bývají docela fajn



Fargo (Fargo, 1996)
Konečně! Napotřetí jsem se konečně dočkal a dokoukal jsem "Fargo". Nechápu, jak je to vlastně možné, ale dvakrát jsem film rozkoukal, ale pokaždé skončil u scény na silnici, kde to pár lidí dost drsně schytá. Lidé kolem na mě zírali jako na nějakého podivína, že jsem ještě neviděl "Fargo" a je fakt, že i mně to bylo líto, protože film jsem opravdu chtěl vidět. Tak konečně jsem se dočkal a ujistil jsem se, že bratři Coenové jsou prostě géniové. Dialogy, které člověk poslouchá, jsou natolik lidské, hloupé a přesto mistrovské, že se člověk až diví a uvědomí si, že sleduje hodně, hodně černou komedii/drama. Jenže na dialozích to nemůže stát, ty  dialogy musí pronášet lidé, kteří umí hrát. To, co předvádí Frances McDormand, Steve Buscemi a William H. Macy, to je prostě neskutečné. Jsou úchvatní a Frances má naprosto zaslouženého Oscara. Film je drsný, je cynický, jenže je lidský a je reálný. Tohle je jeden z těch filmů, u kterého vás zasáhne, že je podle skutečné události.
Hodnocení: 90% za to, že byl film vůbec natočen s tak skvělými výkony a dialogy



Hanna (Hanna, 2011)
Kdo by to byl řekl, že Joe Wright ("Pýcha a předsudek" nebo "Pokání") natočí akční film. A může si, kdo chce, říkat, co chce, ale tohle není nic jiného. Odmítám nějaké řeči o tom, že je to umělecký akčák, že v sobě má něco víc. Nemá. Je to akční film, který má skvěle zpracované akční sekvence, kterých zase není tolik, ale mezi tím má být něco lidského, co nás má dostat. Mě to tedy nedostalo a já měl pocit, že sleduji jen zdlouhavý příběh o tom, jak má jedna zlá agentka umřít, a jak pro to jeden dost šílený otec - Eric Bana, který nakonec umí i trochu něco zahrát, když není na plátně moc dlouho - učí svou dceru v divočině, která je ve skutečnosti... Ne, tu blbou sci-fi pointu vám představovat nebudu. Mám pocit, že jen měla do filmu přinést něco "existenciálního", ale zároveň si říkám, že Joe prostě šlápnul vedle a scénář měl přenechat nějakým béčkařům.
Hodnocení: 55% za to, že zabijácká holka není všechno



Americký gangster (American Gangster, 2007)
Ridley Scott, můj věčný filmový nepřítel. Jeho filmy nevyhledávám, ale někdy se ke mně dostanou, stejně jako se to povedlo tříhodinovému "Americkému gangsterovi". Asi si řeknete, proč člověk, který Scotta nemiluje, kouká na jeden z jeho nejdelších filmů. Jeden důvod je v tom, že to byla tak trochu výzva. Druhý důvod pak tkví v tom, že jsem u filmu dělal i nějakou práci, takže mě to zase tolik neničilo. "Americký gangster" není špatný film, protože Russell Crowe - a tohle je těžké přiznat - je prostě dobrý herec. stejně tak Denzel Washington, který ale možná až moc připomíná svou pózu z "Training Day". Film je hezkým pohledem na konec 60. let a na skutečnou postavu černošského gangstera, který si podmanil newyorské drogové podsvětí, ale nakonec na to doplatil. Ne zase tak hrozně, protože pak udal všechny, co mohl a detektiv, který ho dostal, se stal jeho obhájcem a zajistil mu snížení trestu. Frank Lucas je pořád mezi námi a Ridley Scott nám představuje jeho zajímavý příběh, který je natočený umě, podpořený skvělými herci, ale prostě to nějak nemá ty správné emoce. Dobrý životopisný film.
Hodnocení: 70% za to, že to skvěle zachycuje atmosféru doby a jeden zajímavý životní příběh

Žádné komentáře:

Okomentovat