středa 10. května 2017

Šumař na střeše, 24. Český lev, Rudý kapitán, Teorie tygra, Sedm pih


Šumař na střeše (Fiddler on the Roof, 1971) - 80 %
Snímek, který znám spíše jen z několik na první pohled celkem pozitivních písní. Říkal jsem si, co na něm může asi být, že má dokonce tři hodiny stopáže, ale jak se ukázalo, je ta stopáž naprosto oprávněná a je zajímavé, jak se může průběh snímku z celkem pozitivního, vesnického, změnit na docela depresivní. Skvělá hudba a silný zážitek.

24. Český lev (2017) - 65 %
Jasně, není to něco jako předávání Oscarů, to je nesmyslné srovnání, ale vzhledem k předchozím ročníkům mi tohle přišlo jako skutečně vhodné předávání filmových cen, kde sice nebyl prostor pro nic moc navíc. Překvapila mě volba moderátorky, ale ta ukázala, že slovenština vůbec nevadí, navíc byla vtipná!

Rudý kapitán (2016) - 55 %
Scény se Suchánkem dobré. Scény s Kaiserem dobré. Celkově, z odstupu, to skutečně připomíná nějakou severskou detektivku, která má drive, ale nemůžu si pomoct, ten příběh mi přišel takový nějaký zvláštní, velká bublina pro nic, kdy finále je pro mě slabé, ač scéna na nádražích se hodně povedla. Detaily dobré, celek nic moc.

Teorie tygra (2016) - 80 %
Jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky, který jsem viděl, a to hlavně v tom, jak je snímek podán. Je civilní, není o ničem velkém, je prostě jen o životě a není nutně zábavný. Ale herci, především pak Jiří Bartoška dokazují, že prostě nejsou malé příběhy a i na nich se dá ukázat mistrovství, herecké i filmové.

Sedm pih (Sieben Sommersprossen, 1978) - 60 %
Skoro se mi až chce říct, že tohle je takový televizní snímek o jednom táboře, kde se děti spolu sbližují. Ale tenhle film jde přece jen o něco dál a ukazuje sílu dospívání v její intimní podobě. Není to zbytečně explicitní snímek, což je v tomhle případě asi dobře, ale přesto ukazuje, jak brzy se v nás sexualita probouzí.

Žádné komentáře:

Okomentovat