sobota 30. května 2015

Ben Hur, Potomci lidí, Citizenfour, Deuce Bigalow: Evropský gigolo, Star Trek: Film


Ben Hur (Ben-Hur, 1959) - 100 %
Nemám rád náboženské příběhy, a nemám vlastně ani nijak v zásadě rád historické filmy, ale tady se sešlo tolik dobrých faktorů a to, že film ani na chvíli nenudí, že prostě nemůžu jinak než dát maximální hodnocení. Krásné na něm je také to, že ani trochu nezestárl a pořád má svou silnou výpověď. Tohle by měl dokázat každý dobrý film.

Potomci lidí (Children of Men, 2006) - 85 %
I v novém tisíciletí se ukazuje, že jsou zde tvůrci, kteří jsou schopni natočit kvalitní sci-fi. V případě filmu Alfonsa Cuaróna to platí hned v několika ohledech - skvělá práce s herci, výborně řešená práce s kamerou, příběh, který nenudí, zajímavý scénář, ale také myšlenky, které jsou zde prezentovány. To všechno dává smysl a vytváří funkční, napínavý celek.

Citizenfour (Citizenfour, 2014) - 80 %
Tohle je přesně důvod, proč by lidé měli koukat na dokumenty. Dozví se celkem dost a ze zdroje, který je relativně věrohodný. Můžete si také udělat svůj vlastní obrázek o tom, co vidíte. Snowden je zajímavá postava a očividně paranoik, ale to, co prezentuje, je jen ukázka toho, že bezpečnost je v současné době něco, co možná ani tak bezpečné není.

Deuce Bigalow: Evropský gigolo (Deuce Bigalow: European Gigolo, 2005) - 50 %
Druhý díl mě nikdy moc nebavil. Ta zápletka, která se točí kolem toho, že je tu vrah gigolů, není úplně zlá, ale prostě mě to tak nebavilo jako první díl. Hlavně mi tu chybí nějaké ty lepší vtipy, protože tentokrát jsem opravdu neměl pocit, že by zde bylo něco, čemu bych se mohl zasmát. Deuce a T. J. jsou však pořád výborné postavy.

Star Trek: Film (Star Trek: The Motion Picture, 1979) - 80 %
Musím říct, že mě filmový "Star Trek" velmi mile překvapil. Kromě toho, že je strašně moc vidět, jak se tu hraje na nostalgii spojenou s původní sérií - ty postavy už tu jsou krásně živé a funkční - tak Robert Wise natočil snímek, který je vizuálně skutečně krásný. Ne tak převratný jako "2001: Vesmírná odysea", ani ne tak bombastický a bohatý jako "Star Wars", které musely být impulzem k tou, že se "Star Trek" do kin podíval, ale přesto se na to krásně kouká. Hlavně i proto, že akce tu není žádná, spíše trochu toho filozofování.

Žádné komentáře:

Okomentovat