pondělí 2. února 2015

V přístavu, Brannigan, Postřižiny, Cahill, U. S. marshal, Pouta


V přístavu (On the Waterfront, 1954) - 100%
Nemůžu si pomoct, ale dívat se na Marlona Branda, jak hraje, to je prostě neskutečný zážitek. Pokaždé. Máte před sebou vždy jinou postavu. Víte, že je to jeden herec, ale jako kdyby nebyl. Tohle je skutečně úchvatné herectví, které vyráží dech. Nemluvě pak o tom, že tohle je film, kde jsou další výborní herci včetně krásné Evy Marie Saint. Navíc je to skvělé i režisérsky. Prostě nejde jinak než plný počet.

Brannigan (Brannigan, 1975) - 70 %
Johnovi prostě 70. léta slušela. Ne tak ve westernech, i když ani v těch nebyl vůbec špatný, ale právě v těchto akčních kriminálkách. Těch 70 let by mu skoro nikdo nehádal. Navíc konfrontace amerického a anglického a mužského a ženského zde docela funguje, nemluvě o tom, že je to prostě i sranda a příběh není vůbec blbý.

Postřižiny (1980) - 90 %
Menzel uměl natáčet nádherné filmy a tohle je jeden z nich. "Ostře sledované vlaky" mě asi dostaly o něco víc, ale ta krásná poetika tohoto filmu a hlavně jeho geniální, hrabalovské postavy, jsou prostě natolik krásné, že nejde jinak, než aby vás snímek okouzlil. A přitom je to jen o jednom pivovaru a jedné krásné správcové.

Cahill, U. S. marshal (Cahill U.S. Marshal, 1973) - 70 %
A zase jedno výborné setkání generací, kde je strašně moc vidět, jakou je Duke ikonou. V tomhle případě mu dali scénáristé nějaké ty osobní problémy, kdy se syny příliš nevychází, protože práce amerického marshala pro něj byla důležitější. Nastává ale čas, aby se to změnilo. Snímek má docela dobrý tah a dá se sledovat, aniž by se člověk nudil.

Pouta (2009) - 80 %
Silné české drama. Docela mě překvapilo, že jsem o snímku vlastně ani moc neslyšel. Ano, je to z doby před revolucí a trochu může vadit, že podobných filmů je u nás strašně moc, ale tady je krásně ukázána paranoia doby a to, co si člověk mohl dovolit, když byl na "správném" místě. Výborné herecké výkony a skvělé psychologické lidské drama.

Žádné komentáře:

Okomentovat