neděle 8. února 2015

Silnice, Láska na kari, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Rolničky, kam se podíváš, Dům ďábla


Silnice (La strada, 1954) - 80 %
O tom, že je to dobrý film, asi nelze moc pochybovat, stejně jako o tom, že jsou zde výborné herecké výkony. Nemůžu si ale pomoct, protože to není něco, co by mě odrovnalo natolik, abych si z toho sednul na zadek. Je to výborná ukázka toho, že Fellini uměl vyprávět příběhy a zároveň se dokázal na lidi podívat tak, jak se nám to většinou nebude líbit.

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, 2014) - 65 %
Kdyby ten film byl výrazně kratší a nepřipomínal prostředím trochu "Čokoládu", je to naprosto krásná oslava jídla. Takhle je to sice pořád oslava jídla, navíc mojí milované indické kuchyně, ale zároveň to je trochu zdlouhavá romance a ukázka toho, že na těch hvězdách vlastně nesejde, pokud nejste šťastní.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2013) - 40 %
Jsem ovlivněný předlohou a nedá se nic dělat, ten film vypadá, jako kdyby tvůrci knihu ani nečetli. Naprosto se z toho vytratila poetika postav, které jsou těžko uvěřitelné a právě proto jsou krásné. Tvůrci z nich dělají realistické postavy a děj tak ztrácí své kouzlo a vlastně i napětí. To, že se děj přizpůsobil, to je jedna věc, ale tohle pojetí mi prostě vadilo, otravovalo mě a hlavně mi nepřišlo ani trochu vtipné.

Rolničky, kam se podíváš (Jingle All the Way, 1996) - 50 %
Mám Arnolda rád, a tak i když je tohle opravdu pořádná kravina, která je neskutečně předvídatelná, tak díky němu jsem si to dokázal celkem užít. Není to skvělý film, protože opravdu už od prvních pěti minut víte všechno, ale třeba závěr se skutečným Turbomanem je povedený a béčkově parádně akční.

Dům ďábla (The House of the Devil, 2009) - 60 %
Je to takový zvláštní horor, který vás může naprosto odrovnat svou stylizací, anebo vás nechá chladným a budete na něj koukat prostě jen proto, že je to horor poměrně originální. Jsou zde hluchá místa, ale jsou zde dobré myšlenky, které celkově vytvářejí zvláštní obraz, který vás určitě nenechá chladnými.

Žádné komentáře:

Okomentovat