sobota 27. září 2014

Přehlídka národů, Belly, Oslava krásy, Bruce, Hvězdný prach


Přehlídka národů (Olympia 1. Teil - Fest der Völker, 1938) - 100 %
Ať je v tom propagandy, kolik chce, první "Olympia" je prostě nádhernou ukázkou toho, jak zajímavě natočit sportovní dokument, jak předvést sportovce jako skutečné hrdiny a jak skvěle pracovat s kamerou a jednotlivými záběry. Už tehdy Riefenstahl ukazovala, jak je možné efektně využívat zpomalené záběry. Film mě doslova vrátil o osmdesát let zpět a já jsem fandil jednotlivým sportovcům, aby dokázali překonat ostatní a sebe samé.

Belly (2011) - 40 %
Některé animované nápady jsou zde dobré, hned úvod třeba docela zaujme, ale to je tak nějak všechno, co mi tenhle krátký snímek dal. Kdyby to bylo jen experimentální dílo a ne něco s příběhem, asi bych si to užil i o něco více, anebo by mě ten příběh tak neiritoval. Stejně film zůstává spíš takovou podivností.

Oslava krásy (Olympia 2. Teil - Fest der Schönheit, 1938) - 100 %
Co se filmu nemůže vzít, tak to je skutečnost, že se nijak nesnaží prosazovat německé sportovce, ale ukazuje klání, kde vítězí různé národy, především se pak zdá, že to jsou Američané, kdo se zde představují nejvíce. Dokument je úžasný i z hlediska historického, protože sice je zde vidět, jak je Německo zfanatizované, i když to může být dáno i hrami, ale je krásné sledovat i to, jak se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjela. Tento film se soustředí na větší šíři sportů, nikoli jen na atletiku, a je to neméně zajímavé jako první film.

Bruce (2010) - 20 %
To opravdu ne. Na první pohled se mi nelíbí animace a grafická stránka, které jsou spíše takové nepříjemné, příběh mě také nijak nezaujal. Další ukázka toho, že je fajn, že to různí autoři zkoušejí. To, že to zaujme jen minimum lidí, je věc druhá.

Hvězdný prach (Stardust, 2007) - 100 %
Tohle je prostě srdcová záležitost. Byl to film, na kterém jsme byli na prvním rande s mojí přítelkyní a pokaždé, když se na něj dívám, tak se mi to připomene. Už je to nějaká doba, ale ten film neztrácí svoje kouzlo, ale spíše naopak. Tohle je krásná moderní pohádka, která byla výborně převedena na plátno, čemuž bych předtím ani nevěřil.

Žádné komentáře:

Okomentovat