čtvrtek 28. srpna 2014

Triumf vůle, Terry Tate, Office Linebacker, Noe, Papíry, Police Story 2


Triumf vůle (Triumph des Willens, 1935) - 90 %
Jen těžko se dá dívat na tenhle film bez toho, aby za ním člověk viděl zvěrstva, která následovala, ale stejně je neskutečné, co film dokázal a co dokázala poměrně mladá Leni Riefenstahl. V jedenatřiceti letech natočila monstrózní oslavu Hitlera a Třetí říše, která ale má takové prvky, jež mnohdy nejsou schopni do svých filmů vložit ani současní filmaři. Ano, měla podporu strany, což se projevilo i ve skvělých vzdušných záběrech, ale to, jaké úhly volí, jaké kompozice a záběry, to je prostě neskutečné. O to děsivější je, když si člověk uvědomí, co film dokázal a co propagoval. Filmově úžasné dílo... to ostatní, co je za tím, je bohužel ukázka toho, k čemu je možné film zneužít.

Takhle to vypadá, když mají tvůrci dobrý nápad, vlastně takový vtípek, o kterém ví, jak ho musejí dávkovat a jak se ujistit, že to na diváky zabere přesně tak, jak to zabrat má. Není to přetažené je to přesně takové, aby to dávalo smysl, bavilo a nepřehánělo, tedy alespoň v takovém smyslu, který odradí. Člověk se u toho skvěle zasměje.

Noe (Noah, 2014) - 70 %
Na tenhle film jsem se dlouho těšil a po přečtení komiksu, alespoň jeho prvních dvou dílů, jsem byl hodně zvědavý, jak to Aronofsky zvládl. No, nezvládl to dokonale. Digitální sekvence, a že jich je opravdu moc, nejdou dokonalé, chybí jim k tomu místy hodně a místy to prostě nevypadá dobře. Biblický příběh jako temné fantasy, proč ne, ale jsou zde momenty, které prostě nefungují a které jsou až moc poplatné předloze, kdy vlastně dostáváte něco, co se chce moc tvářit jinak, ale nakonec takové není. Přesto trochu jiný pohled na Noeho, ale opravdu jen trochu jiný, se mi zamlouval.

Papíry (Paperman, 2012) - 70 %
Hezká animovaná romance, která si skvěle vystačí beze slov. Gesta, postoje a výrazy prostě mluví samy za sebe. Černobílá není úplně samoúčelná, ale dovedl bych si představit, že bude využita trochu lépe. Film ale hezky ukazuje to, jak náhoda může dokonale změnit naše životy.

Police Story 2 (Ging chaat goo si 2, 1988) - 70 %
Jackie Chan pořád skvěle rozdává rány a je na něm vidět, že je i schopným režisérem. Je zábavný, má ve filmech skutečně groteskní momenty, což je pak skvěle doplněno neuvěřitelně dlouhými akčními scénami a souboji, na kterých je krásně vidět, jak dokonale zvládá choreografii, která je, pravda, spíš taneční a nikoli bojová, ale mě se tenhle akční cirkus prostě líbí.

Žádné komentáře:

Okomentovat