pátek 18. července 2014

It's Not You It's Me, Křižník Potěmkin, Doubles with Slight Pepper, Zátah, The Mystery of Flying Kicks


It's Not You It's Me (2012) - 90 %
Tak tohle mě opravdu dostalo. Vtipné, i když musíte mít rádi hodně černý humor, ale navíc mě ještě ovlivňuje skutečnost, že docela chápu to, co hlavní "hrdinka" někdy cítí. Člověk někdy prostě musí být sám. Je to někdy prostě úleva. Ale je dobře, že to většina z nás neřeší až tak extrémním způsobem.

Křižník Potěmkin (Bronenosec Poťomkin, 1925) - 100 %
Neskutečný film, který je obrazem doby, obrazem ideologie, ale stejně tak i veledílem, které má poměrně skromných 77 minut. Vzpoura na Křižníku, davy v Oděse a jejich sestřelování, tohle jsou neskutečné záběry, u kterých ani nemůžete věřit, že se skutečně nestaly. Zkoordinovat tolik lidí pro scénu na schodech, to je až neskutečné. Sergej Ejzenštejn je jednoduše jedním z nejvýznamnějších filmových tvůrců bez ohledu na národnost, dobu nebo politické přesvědčení.

Parádní civilní příběh z pro nás docela neznámého prostředí Trinidadu a Tobaga. Jídlo je místní specialitou, takovou svačinkou. Docela zajímavě se kolem něj dal natočit tenhle lidský, hezký i krutý snímek, který ukazuje, že krátké filmy opravdu nejsou pouze k experimentování, ale dá se jimi vyprávět i příběh, i když ne vždy tak moc originální. Svou sílu však má.

Zátah (Serbuan  maut, 2011) - 80 %
Musím říct, že jsem byl až překvapený z toho, co je všechno možné ještě udělat v akčním filmu. Tohle je opravdu řezničina. Jeden činžák a do toho pořádná skupina lidí, co si chtějí nakopat zadky. Střílí se tu, ale primárně se používají ruce a nohy. Tohle jsou scény, které vás naprosto dostanou, a vy budete překvapením hekat. Takovou řežbu opravdu jen tak nevidíte. Mlátí se to tu od začátku až do konce a navíc to vypadá neskutečně reálně.

Na první pohled docela blbina, ale líbí se mi, jak je tenhle dokument zvládnutý, jak jsou zde různé výpovědi, různé názory. Proč ty boty visí na drátech? Nikdo neví, prostě tam jsou. Jsou kolem toho celé legendy a to je na tom pěkné. Je to taková banalita života, ale je fajn, že se na ni někdo zaměřil.

Žádné komentáře:

Okomentovat