neděle 15. prosince 2013

Věčný svit neposkvrněné mysli, Fatal Call, Velká železniční loupež, Regeneration, The Storybook Review


Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) - 90 %
neskutečná sci-fi romance, která se vyznačuje skvělými hereckými výkony, ale hlavně geniálním scénářem z pera Charlieho Kaufmana. No, Michel Gondry se také koneckonců podílel. Vzniklo něco jedinečného, co vás buď okouzlí, anebo na to budete koukat jako na tu podivnost. to hlavně v případě, kdy se vám nepodaří snímek pochopit. Není to jednoduché, ale zkuste ho k sobě pustit. Něco podobného jen tak nezažijete.

Fatal Call (2012) - 20 %
Snímek se od začátku snaží zaujmout určitým zmatkem, který vyvolává. Současnost se střídá s flashbacky a my nevíme, co se stalo, ani co se bude dít. Tohle je dobrý prvek, protože máte alespoň nějaká očekávání. Jinak toho ale film moc nepředvádí. Postupně se snímek mění v jedno velké blablabla a není o co stát. Je to příliš průhledné, příliš nezajímavé. Kevin Sorbo to zrovna také nezachraňuje.

Velká železniční loupež (The Great Train Robbery, 1903) - 90 %
Podíváme se ještě trochu dál do historie na snímek, který už má 110 let. To je krásný věk. Kéž bych se takového věku dožil. Téměř sakrální hudba vás uvede rovnou do akce. Tady se na ničem nešetřilo. Skupina mužů přepadne drážního zaměstnance, aby měli volný prostor při přepadení vlaku. Ten přijíždí zanedlouho a odjede i s černými pasažéry. Ti jsou opět rovnou na věc. Teatrální herectví je úžasné, navíc je propojeno s uvěřitelnou akcí. Ono to sice vypadá, že je to takové to video, kdy se dlouhý film odvypráví v několika minutách, jenže tady máte akci, napětí, drama, všechno nakombinované tak, aby to opravdu fungovalo. Začátky filmu jsou nádherné.


Regeneration (1915) - 80 %
Docela mě překvapuje, že v době filmových začátků se lidé přece jen nemuseli pořád zabavovat nějakými komediemi anebo fantaskními výjevy. "Regeneration" je poměrně drsné drama, které hned v prvních minutách akcentuje smrt, alkoholismus a vlastně i domácí násilí. Jde o gangy a já si říkám, jestli právě zde nebral Martin Scorsese inspiraci pro své "Gangy New Yorku". Akční scény mi skutečně Scorseseho spektákl připomněly. Velké, dojemné, silné. Na svou dobu velkofilm.

The Storybook Review (1946) - 60 %
Nebo také "Mother Goose Stories" je jedním z prvních děl Raye Harryhausena. Jedná se o celkem čtyři pohádky, které jsou vytvořeny pomocí loutkové animace. Jsou to pohádky němé, hraje zde hudba a text se sem tam zobrazuje v titulcích. Příběhy vynikají zajímavým provedením loutek, které je místy celkem tradiční, na druhou stranu animace, která se týká i obličejů, je už tehdy úchvatná a Ray předvádí to, co ho proslavilo. Pohádky samy o sobě až tak zásadně nevynikají, je to variace na klasická témata.


Žádné komentáře:

Okomentovat