sobota 14. prosince 2013

It Came from Beneath the Sea, Chesty: A Tribute to a Legend, I Married a Woman, Bigger Than Life, The Musketeers of Pig Alley

Snímek s velmi pomalým rozjezdem, což mu celkem ubližuje, a to i vzhledem ke stopáži. Jenže pro mě osobně má to správné padesátkové kouzlo, stejně jako klasický příběh o tom, jak člověk zasahuje do něčeho, do čeho by zasahovat neměl. Nemůžu si pomoct, ale tohle mě baví. Navíc jsem se docela těšil na to, jak bude animace Raye Harryhausena vypadat v černobílé. Bohužel trikově je toho ve snímku strašně málo a ten je tak odkázán hlavně na dialogy, což je škoda. Jakmile ale dojde na chobotnici, už je to jiný film, lepší. Její snaha strhnout Golden Gate je úchvatná. Miluji obří chobotnice.

Mám Johna Wayna opravdu rád, a když vypráví, je to požitek. Jeho hlas je prostě jedinečný. "Chesty: A Tribute to a Legend" je vyprávěním o životě Lewise Burwella Pullera zvaného Chesty. Jednalo se o amerického vojáka, který to dotáhl až na generálporučíka. Díky režii Johna Forda je dokument sledem zajímavých, celkem akčních momentů, které jsou podkresleny Dukovým hlasem. K sehnání je v současné době pouze verze o 28 minutách, původní 47 minutový dokument je téměř nesehnatelný.

I Married a Woman (1958) - 60 %
Diana Dors je nádherná žena, což jsem doposud nevěděl, protože jsem ji neznal. Doslova mě ve snímku "I Married a Woman" okouzlila, protože je to ona, která dává celému filmu šmrnc. Její mužský protějšek je možná až moc směšný, ti dva se k sobě na první pohled nehodí, ta chemie mezi nimi nefunguje, ale ona vás přesvědčí o tom, že by to možná šlo. Není to velká taškařice, ale přesto myslím, že se bavit budete. Na tomhle snímku je krásně vidět, jaký byl John Wayne frajer. Lidé ho milovali. Neskutečný symbol. Mimochodem také dobrý práce s barvou.

Bigger Than Life (1956) - 85 %
Jde to bez násilí, bez krve a stejně máte v hlavní roli muže, který je neskutečně děsivý. James Mason několikrát dokázal, jak moc je velkým hercem, což platí i o snímku "Bigger Than Life". Ne, on nemůže za to, co se z něj stalo, může za to medicína, ale celému příběhu jen dává druhou rovinu. Když budete jeho pana Averyho sledovat, budete opravdu zděšeni tím, jak se chová. Herecký poklad se skvěle budovaným napětím, čemuž slouží i skvělá hra se stíny a s výrazy. Ne nadarmo je film označován jako expresionistický.

The Musketeers of Pig Alley (1912) - 70 %
Už více jak 100 let starý film. To je něco úžasného. Ano, samozřejmě, že je němý, navíc je to kraťas, má akorát 17 minut. Překvapí vás ale tím, jak vážné téma znázorňuje a jak dokáže tyto emoce přenést. Za těch 100 let se vyvinula technika, vyvinulo se herectví, ale když uměl někdo už v té době dobře točit, ty emoce prostě dokázal přenést jakýmikoli prostředky. A na svou dobu má snímek naprosto úchvatnou akční sekvenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat