čtvrtek 12. prosince 2013

20 milionů mil od Země, Earthbound, 42. ulice, Superman: Unbound, První muži na Měsíci


20 milionů mil od Země (20 Million Miles to Earth, 1957) - 55 %
Co si budeme povídat? Kdyby snímek "20 milionů mil od Země" neměl Raye Harryhausena, tak už je dávno v propadlišti dějin. Ani tak se nejedná o něco, co by výrazněji vynikalo, ale animace monstra jsou prostě úchvatné. Ray věděl, jak má svou práci dělat, a nabídl divákovi zase jednou jedinečné záběry, které prostě nikdo jiný tak dokonale nezvládal. Bohužel zbytek filmu je opravdu o ničem. Velká škoda, že nemohl pracovat s lepšími scénáři.

Earthbound (2012) - 65 %
Ze začátku jsem si myslel, že to bude pěkná hloupost, po polovině už jsem si říkal, že je to dokonalé. Závěr není úplně silnou stránkou, a tak nakonec z rozporuplnosti filmu takového hodnocení, jaké jsem nakonec dal. Hodně to připomíná snímky jako "Super", "Safety Not Guaranteed" nebo "Defendor". Je to krásně ujeté, krásně nerdovské. Tohle prostě můžu. Jen to malinko začíná být na jedno brdo.

42. ulice (42nd Street, 1933) - 60 %
Je hodně dobře, že se staré snímky uchovávají i pro budoucí generace. Tohle je jeden z nich. "42. ulice" má nádhernou vizuální a zvukovou stránku, což je v případě muzikálu s dramatickým a komediálně romantickým příběhem naprosto stěžejní. I dnes vypadá tenhle snímek nádherně. Není to žádná velká podívaná, hlavně dějově, ale to číslo na závěr stojí za to. Nevím čím to, ale skoro mě to hudebně dostává víc, než muzikály moderní.

Superman: Unbound (2013) - 45 %
Animace na úrovni, ale v konečném důsledku nic moc. Příběh o Supermanovi a o tom, jak dokáže zachránit svět. Hm, mám pocit, že ani tohle není nic nového. Co se musí filmu nechat, tak to je fakt, že je drsnější než klasické mainstreamové komiksy a stříká zde krev. To samozřejmě nezachrání scénář, který je hodně průhledný a hodně sází na to, že znáte mytologii a něco vám to řekne. Mytologii znám ale rozhodně se mě to nějak moc nedotklo. Je jedno, jaký záporák se vymyslí, Superman je prostě všechny porazí.

První muži na Měsíci (First Men in the Moon, 1964) - 85 %
Ta lámaná čeština v jedné ze scén na začátku je skutečně krásná! Samozřejmě, že jsem se k tomuhle filmu dostal jen proto, že se na něm nejen produkčně, ale hlavně vizuálně podílel Ray Harryhausen. Ten člověk mě fascinuje, a tak chci vidět co nejvíce toho, na čem pracoval. Tentokrát se spolu s režisérem Nathanem Juranem pustili do díla H. G. Wellse. Ray se zde nemohl tolik vyřádit, ale jako celek je film vizuálně krásný. Cesta na Měsíc je nádherná, stejně jako průzkum zemské družice, kde astronauti narazí na něco, co zde nejspíš nečekali. Skvělé ztvárnění!

Žádné komentáře:

Okomentovat