středa 17. července 2013

Tajemství hradu v Karpatech (1981) - 90 %


Tajemství hradu v Karpatech (1981)

K filmu "Tajemství hradu v Karpatech" jsem se dostal díky komiksu "Tajemný hrad v Karpatech" od Petra Kopla. Neměl jsem nikdy tu čest s předlohou Julese Vernea, ale musím říct, že obě české adaptace na mě udělaly dojem, i když každí trochu jinak. Petr Kopl si mě získal díky propojení různých příběhů ze světoznámých literárních děl do jednoho a tím, jak dokáže pracovat s humorem, film si mě zase získal proto, že je neskutečně zábavný a že ukázal, jak chytré komedie dokázali Češi v minulosti točit. Zábavné, úsměvné, absurdní a krásně šílené, ale přesto chytré, a to od začátku až do konce. A hlavně ten jazykový humor, ten je naprosto nepřekonatelný. Takhle si s češtinou dnes umí hrát jen Zdeněk Svěrák.

Filmu vévodí skvělé herecké obsazení. Michal Dočolomanský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský. A to jsou jen jména čtyř hlavních postav. Objeví se zde i Míla Myslíková, Jan Skopeček, Helena Růžičková, Ladislav Županič nebo Otakar Brousek st. Tohle obsazení dalo vzniknout skutečně unikátní adaptaci Julese Vernea, na což jsme ale byli u nás celkem zvyklí. "Vynález zkázy" nebo "Ukradená vzducholoď, oba od Karla Zemana, budiž toho důkazem. "Tajemství hradu v Karpatech" je zajímavé především svou osobitostí, svým speciálním přístupem k látce a v tom, že místy je to skutečně parádní absurdita.

Nad vesnicí Vyšné Vlkodlaky se vzpíná temný hrad, na němž sídlí šílený hrabě Gorc z Gorců a jeho děsivý nohsled, šílený vynálezce Orfanik. Oba naprosto nezapomenutelně podáni Milošem Kopeckým, respektive Rudolfem Hrušínským. Do oblasti se dostává hrabě Teleke z Tölökö, jehož jméno je vystaveno častým zkomoleninám. Jeho zase naprosto neodolatelně pojal Michal Dočolomanský, kterého jsem si už jako dítě zamiloval v roli Nicka Cartera ve filmu "Adéla ještě nevečeřela". I tentokrát mě přesvědčil, že to byl jeden z nejzábavnějších herců své doby, navíc díky svému obličeji velmi snadno zapamatovatelný a snadno ztotožnitelný s rolí skutečného hrdiny. Škoda, že v posledních letech svého života (zemřel 2008) se už herectví v podstatě nevěnoval.

Příběh se točí kolem toho, že se Teleke snaží dopadnout Gorce, který uvěznil jeho krásnou snoubenku. Nic však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a myslím, že závěr je skutečně geniální ukázkou toho, jak sice vytvořit happy end, ale v naprosto jiném smyslu slova. Z takových scénářů by se měli Američané učit. No, on je problém v tom, že bychom se z nich měli učit i my, protože komedie, které se u nás dostávají do kin v poslední době, sází jen na to, že blbý vtip je dobrý vtip, protože ho každý pochopí. Skvělé herecké výkony, výborný scénář, absurdní humor, to je krásná ukázka toho, jak naše kinematografie uměla něco nabídnout.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Češi uměli točit krásné a chytré komedie.
Hodnocení: 80 % za skvělý příběh prodchnutý humorem sci-fi a hlavně výbornými herci


Žádné komentáře:

Okomentovat