středa 24. července 2013

Šogun (minisérie, 1980) - 90 %

Šogun (Shogun, 1980)

"Šógun" je klasický román, který napsal James Clavell v roce 1975. Ten se stal hned velmi oblíbeným, a proto na jeho základě vznikl i stejnojmenný seriál, který se poprvé vysílal v roce 1980. Román Jamese Clavella se stal velmi oblíbeným mimo jiné proto, že se odehrával v exotickém prostředí, v době, která je na Japonsku velmi zajímavé - šógunáty a samurajové, tohle je prostě něco, co lidu hodně zajímalo a zajímá. Japonská kultura je natolik specifická, že v konfrontaci s tou západní docházelo k tření, které vedlo k různým zajímavým sporům, ale i poznáním. James Clavell neskončil pouze u jedné knihy z Asie. Zde je seznam jeho knih v rámci "Asijské ságy":

  • Šógun - odehrává se ve feudálním Japonsku kolem roku 1600
  • Tchaj-pan - odehrává se v Hong Kongu roku 1841
  • Gaidžin - odehrává se v Japonsku roku 1862
  • Král krysa - odehrává se v japonském zajateckém táboře roku 1945
  • Panský dům - odehrává se v Hong Kongu roku 1963
  • Smršť - odehrává se v Íránu roku 1979
James Clavell věděl, o čem mluví, když psal o muži, který se ocitne v japonském zajetí. Sám se stal zajatcem, a to ve druhé světové válce, kam v roce 1940 nastoupil jako šestnáctiletý mladík. Tato zkušenost se projevila hned v prvním románu "Král krysa". Na Šógunovi" je však patrné, že nebral Japonsko jako místo, kde západní člověk trpí, kde jsou ostatní gaidžinové považováni za nepřítele. Naopak, kniha i seriál "Šogun" vykreslují Japonsko jako zemi kulturně velmi zajímavou a rozhodně není tou, která by byla definována jako "temná strana".

Seriál je rozdělen na celkem deset dílů, které byly později vysílány také jako čtyři tříhodinové filmy. Já měl tu čest právě s filmovým provedením, kde jsou však jednotlivé epizody rozděleny do kapitol, takže je patrné, jak byl původní seriál vysílán. Hvězdou tohoto seriálu se stal britský herec Richard Chamberlain, který celý film táhl. On je zajatcem, on je tím, který se dostává do kontaktu s novou kulturou, on ji poznává a on trpí nepochopením a předsudky. Není to ale ta postava, která by byla pouze vláčena a která by trpěla. Poznává Japonsko a uvědomuje si, že ti lidé jsou jiní, ale že on, jako gaidžin, zde přesto může zapadnout. Lidé jsou sice jiní, ale pořád jsou zde dobří lidé.

Chamberlainova postava se dostává do kontaktu s Evropany, kteří v Japonsku žijí, ale skutečné spřízněné duše najde mezi Japonci. Jeho ochráncem se stává lord Toranaga v podání legendárního Toshirô Mifuneho. Legendární Japonec (původem však narozen v Číně), který se proslavil především spoluprací s neméně legendárním režisérem Akirou Kurosawou. Pokud jsem výše napsal, že seriál stojí na Chamberlainovi, tak ve chvíli, kdy se na scéně objeví Mifune, jako kdyby skutečně přišel sám šógun. Je nesmírně aristokratický a má neskutečné charisma. Dokáže si každou scénu ukrást pro sebe.

Seriál je velmi kvalitní, a pokud mu dáte šanci, poznáte Japonsko, ale i západní kulturu z nového úhlu pohledu. Osobně jsem knihu nečetl, ale docela rád bych tak učinil. Seriál mně přesvědčil o tom, že kvalita je zde obrovská. Zajímavostí je pak skutečnost, že se jedná o velmi významnou spolupráci USA a Japonska, která znamenala velký průlom ve vztazích těchto zemí. Kromě toho i v tom, že zde byla výrazná převaha japonský filmařů a herců. Ač zde musela existovat jazyková bariéra, na place si dokonale rozuměli a mohl tak vzniknout jeden z nejvlivnějších seriálů své doby. Začalo šílenství po japonské kultuře a naprosto zaslouženě. Japonsko fascinuje i dnes.

Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál o Japonsku bez anime.
Hodnocení: 90 % za skvělé historické drama, kterému nechybí ani humor


Žádné komentáře:

Okomentovat