pátek 19. července 2013

Percy Jackson: Zloděj blesku (2010) - 45 %

File:Percy Jackson & the Olympians The Lightning Thief poster.jpg
Percy Jackson: Zloděj blesku (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief, 2010)

Do kin se nám chystá druhý Percy Jackson. Myslím, že pro mnohé je to celkem překvapení, asi hlavně proto, že snímek "Percy Jackson: Zloděj blesku" nebyl zrovna tak obrovským komerčním úspěchem, i když podle všeho si na sebe vydělal. Jak na tom bude "Percy Jackson: Moře nestvůr", to si řekneme za pár týdnů. "Percy Jackson: Zloděj blesku" je klasickým výdobytkem současné hollywoodské kultury. Vezme se předloha a udělá se z ní rádoby zábavný a trikově náročný spektákl. Jsem docela zvědavý, kdy nás čeká áčková "Jane Eyre" s digitálními efekty.

Dobře, knižní předloha "Percy Jackson: Zloděj blesku" doslova sváděla k tomu, aby se z ní stál trikový spektákl, protože kdo by chtěl dělat kentaura postaru? Anebo Medusu?Jjasně, že to šlo, ale s triky je to dnes jednodušší a koneckonců, ani to nevypadá tak blbě. V kině nakonec chce člověk vidět něco, co doma vidět nemůže. Vzhledem k tomu, že režie se ujal Chris Columbus, který tak dostal menší náplast za to, že nedělal na dalších filmech Harryho Pottera, a vzhledem k tomu, že se americko-kanadská produkce rozhodla točit příběh, který vychází z řeckých bájí, bylo hned jasné, že tady něco nebude fungovat. A taky nefunguje.

Nemám rád, když se v řeckých bájích hrabe někdo, komu jsou ty nádherné příběhy ukradené. Ano, mám pro řecké báje slabost, s tím nic nenaděláte, ale divte se mi. Ty příběhy jsou plné hrdinství, morálky, boje dobra se zlem a navíc je to podáno zajímavou formou. Tohle Percymu trochu chybí. Percy Jackson je polobůh. Syn boha a člověka, v tomhle případě Poseidóna a smrtelné ženy. Neví o tom, že je polobůh a neví o tom, že mýty jsou všude kolem něj. Ne, nehledejte podobnost s komiksem "Mýty", ta tu rozhodně není. Už jen proto, že komiks je zaměřen na pohádky a "Percy Jackson" na řecké báje. Ale existují zde vedle sebe dva světy, jeden skutečný a jeden fantastický.

Percy Jackson se o svém polobožství dovídá poměrně nešťastným způsobem, a to ve chvíli, kdy je ukraden Diův blesk. Percy jako Poseidónův syn je z tohoto hanebného činu obviněn a jdou po něm různé potvory. Naštěstí má svého ochránce, satyra Grovera a další borce, co jsou mu po ruce, Například jako kentaur Chiron s tváří a půlkou těla Pierce Brosnana. Nevadilo by mu, že ho Pierce hraje, ale proč ho hraje tak strašně? Objeví se zde další známé tváře - Sean Bean jako Zeus, Rosario Dawson jako Persfona anebo Uma Thurman jako Medusa. Ani jeden z herců nevyniká a všechno je na mladé generaci. Především na Loganovi Lermanovi, které své herecké schopnosti prokázal ve snímku "Charlieho malá tajemství".

Herecké výkony neurazí, ale tenhle film padá s tím, že jde vlastně o to, že jeden frajer ukradl blesk a má se zjistit, kde blesk je a kdo ho šlohnul. Aby to nebylo tak jednoduché, postavy jsou vystaveny nebezpečí, které buď odezní samo, anebo zasáhne někdo zvenčí. Těch momentů, kdy hrdinové něco dokážou sami je celkem málo. Je zde pár vtipů, které jsou myšleny dobře, ale od "Sám doma" už Chris Columbus žádný vtip nedokázal natočit. Jako režisér rodinných filmů je již bohužel strašně moc předvídatelný. Snaží se o budování napětí, asi v jedné scéně, ale to je rozmělňováno pomalým, až zdlouhavým střihem.

Nikdo mi nebude tvrdit, že Američané, potažmo Kanaďané, umí natáčet řecké báje. Neumí to a neměli by se do toho cpát. Neznám předlohu, ale předpokládám, že i ona si bere jen to, co se jí hodí, a dělá z bájí jen paskvil, který nemá co říct. Důležitým smyslem bájí byla i ona morální stránka, smysl příběhu, ale ten se vytratil na úkor hollywoodské podívané. Smutné. Prostě happy end a jede se dál. Trailer na druhý díl (uvedený níže) naznačuje, že dvojka by skutečně mohl být alespoň ten spektákl, ale uvidíme. Nechme se překvapit.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když nemáte zájem na tom, abyste viděli jakékoli řecké báje. Tady žádné nejsou.
Hodnocení: 45 % za ucházející rodinný film, kterému chybí něco zajímavého, co by z něj udělalo nadprůměr (ne, Pierce Brosnan jako kentaur nestačí)

Pokud byste měli zájem o knihu "Percy Jackson: Zloděj blesku", je možné ji zakoupit v knihkupectví Minotaur.

A slibovaný trailer na nový film "Percy Jackson: Moře nestvůr", který jde do kin 15. srpna 2013.


Žádné komentáře:

Okomentovat