pátek 15. února 2013

Charlieho malá tajemství (2012) - 80 %


A lime green wall with the words 'we are infinite', a boy stands beside a girl, she leans her head on the shoulder of another boy.
Charlieho malá tajemství (The Perks of Being Wallflower, 2012)
Emma Watson je herečka, která je jednou z těch, co se snaží vymanit ze škatulky. Myslím si, že právě snímek "Charlieho malá tajemství" je tím, co by mohlo znamenat tento předěl. Na dívčinu, který si pro jistotu změnila i účes, už se nebude pohlížet jenom jako na Hermionu, ale také jako na tu, která je docela dobrou herečkou. V roli Sam to rozhodně dokazuje. Jenže on za to hodně může film, který si vybrala. Je jen dobře, že si ho vybrala, protože tohle není jen nějaký další teen romance, kterých je kolem strašně moc. Tohle je pořádně promyšlená teen romance, která je navíc natočená způsobem, který vás zasáhne na těch správných místech. Ne, pánové, mám samozřejmě na mysli ten orgán, kde se skrývají nějaké vaše emoce.
Charlie je na první pohled celkem normální kluk, jenom o začátku víme, že se někde léčil. Víc nezjistíme, ani Charlie toho mnoho neví. Právě nastupuje na střední školu a není z toho nějak moc odvázaný, protože on tu bude za toho divného. Hned od začátku okouší, jaké to je být tím, kdo je šikanovaný. Nutno říct, že Stephen Chbosky přesně věděl, co dělá a na šikanu nedává důraz. Je to prostě součást Charlieho života na střední. On se s tím nějak smířil, my budeme muset také. Na škole ale Charlie najde kamaráda v podobě celkem výstředního Patricka, kterého hraje Ezra Miller, ten samý Ezra, který si zahrál teenagera Kevina ve snímku "Musíme si promluvit o Kevinovi". Patrick má nevlastní sestru, kterou je právě Sam. Tahle trojice a ještě další parta se dá dohromady. Tvoří skvělý tým a společně jsou schopni tu školu dokončit. Navíc jim v tom pomáhá i "Rocky Horror Picture Show", promítání, které doplňují vlastním vystoupením.
Když už jsem zmínil, že režisérem filmu je Stephen Chbosky, asi bych měl doplnit, že je zároveň scénáristou i autorem předlohy. Díky zkušenostem s televize (seriál "Jericho") a celkem oceňovanému filmu "Bohémové" si mohl dovolit vlastní, autorské dílo, které dopadlo velmi dobře. Je to částečně teen komedie, ale těch zábavných momentů je zde málo. Především je to právě ona zmiňovaná romance, která je spojena s ukončením stření a možným přesunem na vysokou. A také s jedním tajemstvím. Co se vlastně Charliemu stalo? Chboskeho režie je neskutečně efektivní a podobnou romanci by s tak jistou rukou nenatočili ani staří harcovníci jako Cameron ("Titanic") nebo Marshall (z poslední doby například "Šťastný Nový rok"). Tomu prvnímu by chyběl dobrý scénář, tomu druhému zase schopnost nedělat něco, co se strašně snaží zalíbit a je prvoplánové. Chbosky má neskutečný dar natočit citový film citlivě takovým způsobem, aby nikoho nevydíral.
Mix citů, které zde zažijete, je skutečně silný, ale ani jednou nebudete mít pocit, že na vás tvůrci něco zkouší. Všechno vychází z přirozenosti příběhu. Snad až na tu pointu. Není to úplně ono. Nejedná se o pomyslný hřebíček, na který se uhodí a ono to všechno zapadne do sebe. Je to trochu zmatečné, možná i trochu zbytečné. Nic to však nemění na tom, že film vyznívá jako celek skvěle. Něco tak citlivého, silného a dobrého hned tak neuvidíte. Navíc ještě musím ocenit jednu věc. Tom Savini a Paul Rudd v rolích, které pro ně nejsou obvyklé. Tom Savini většinou hraje v hororech a béčkách, takže tahle produkce je pro něj skoro novinkou, Paul Rudd se zase jednou zbytečně nepitvoří a má celou dobu vážnou grimasu. Skvělá role, která mu seděla, skvěle zvládnutý film. V poslední době už druhá romance, která mě dostala. Tou první byl film "Terapie láskou". I proto myslím, že si oba filmy zaslouží shodné hodnocení.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak by mohly vypadat vážnější filmy o snaze s někým chodit.
Hodnocení: 80% za jednu z mála romancí o teenagerech, která skutečně stojí za to


4 komentáře:

  1. Moc hezky napsáno. Jen mi vrtá hlavou, co mu přesně jeho teta Helen udělala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář! Jsem rád, že recenze zaujala. Myslím, že tenhle prvek, co se vlastně stalo, je na tom filmu velmi oživující a klasickou teen romanci posouvá ještě dál. Samozřejmě kromě toho, jak je celý film pojat. Myslím, že tohle je romance, která se bude líbit i těm, co romance normálně nemusí.

    OdpovědětVymazat
  3. To máš pravdu, že ji posouvá dál. Popravdě nevim kolik teen filmů má šanci zaujmout, ale tenhle na to má. Miluju filmy z prostředí školy. Ale podle mě Emma docela přehrávala.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na Emmě se asi neshodneme:-) Mně právě v tomhle filmu připadala celkem přirozená. Více než obvykle.

    OdpovědětVymazat