úterý 16. července 2013

Pařba na třetí (2013) - 60 %


Pařba na třetí (The Hangover Part III, 2013)

Doufal jsem, že třetí "Pařba" bude pecka, že to bude něco podobného jako jednička, dokonce jsem se o tom přesvědčoval ještě pěkně dlouho po tom, co zmizely z plátna úvodní titulky, ale nakonec jsem musel sám uznat, že to, jak moc jsem se bavil, bylo úměrné tomu, jak moc jsem se bavit chtěl, nikoli tomu, jak moc zábavný snímek ve skutečnosti byl. No, to byla zase jedna dlouhá věta, ale snad jsem vyjádřil, co jsem chtěl. Očekávání vysoká, vysoká naděje, ale ten konečný dojem spíše negativní, ač tomu hodnocení úplně nenasvědčuje. Ta negativita vyplývá spíše z toho, že jsem prostě čekal nějakou ohromnou pecku a ono to bylo prostě jen dobré. Asi jako když vám má kuchař připravit hovězí na způsob, který jste ještě neměli, vy si od toho hodně slibujete, ale nakonec zjistíte, že to je to pořád jenom vařené hovězí.

Wolf Pack je dobrá a vrátil jsem se k nim rád. Připosražený Stu, který vždycky vyvede neskutečnou bejkárnu, Doug, na kterého se většinou zapomene, protože jeho úloha je obvykle minimální, Phil, který je s tváří Bradleyho Coopera prostě největší frajer ze všech, a nakonec, asi největší hvězda mezi všemi, magor Alan v podání dokonalého Zacha Galifianakise. Jeho postavu si buď zamilujete, anebo ne. Vzhledem k tomu, že jsem šel na třetí díl s přítelkyní a ona byla touto sérií ještě neposkvrněna, zjistil jsem, že Alan opravdu nebude sedět každému. Vzhledem k tomu, že trojka se točí opět okolo něj, je to docela problém.

Alan sám má problém. Pořádný problém. Koupil si žirafu, ale nějak mu nedošlo, že když ji bude sám převážet, cestou potká mosty, jejichž výška není dostatečná. Způsobí na dálnici pořádné problémy a jeho otec mu dá najevo, snad poprvé v životě, že se na něj zlobí. Pohádají se a otec dostane infarkt. Umírá. Alan je z toho dost špatný, ale ještě hůř na tom jsou lidé kolem něj, protože vidí, že se Alan dostává hlouběji do psychických problémů. Chtějí ho proto odvézt do ústavu, kde mu pomohou. Ve čtyřech, jak jinak, odvážejí Alana do ústavu, ale tam se ani nedostanou. Cestou zjistí, že jejich starý známý pan Chow jim způsobil pěkné problémy.

No, jak je patrné, ta pařba v názvu nějak nesedí, protože nějaká skutečná pařba tu zrovna moc není. Koneckonců, ani ta opice (hangover) se tu nevyskytuje. Až na samý závěr, který je snad nejlepším momentem celého filmu, což je trochu smutné. Přesto se ale daří bavit. Postavy se nezastaví, tvůrci se snažili o dynamickou podívanou, která tentokrát stojí hodně na Chowovi, který vyznění filmu místy mění z komedie na pořádné drama, a to celkem drsného ražení. Tohle se mi líbí. Film získává novou dimenzi. Je na tom vidět, že je to snaha ukončit trilogii velkolepě, ale ono pořád jde sakra jen o to, aby chytli jednoho malého Číňana. Některé scény jsou nezapomenutelné, hlavně ten závěr, ale ten humor najednou není tak třaskavý. Sice by mě zajímalo, jakby to mohlo pokračovat, ale čtvrtý díl už raději ne.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak jde natočit pařbu bez pařby.
Hodnocení: 60 % za to, že už to není kopie prvního filmu, ale něco tomu chybí

Žádné komentáře:

Okomentovat