pondělí 22. července 2013

Mission: Impossible (seriál, 1966-1973) - 80 %


Mission: Impossible (1966-1973)
"Mission: Impossible" je legendární seriál, který má stále nástupce, a to v podobě filmů "Mission: Impossible" s Tomem Cruisem. Ona vznikla i v osmdesátých letech série, která navazovala na tu původní ze 60. let. Tenhle seriál sen jmenoval "Nulová šance" a běžel i na našich televizích. Já sám jsem ho sledoval jako uhranutý a právě odsud jsem znal Petera Gravese, který je maskotem série. Ale k tomu postupně. Nejprve bych se chtěl zaměřit na to, jak byl seriál koncipován. On měl totiž velmi obdobnou strukturu, která se velmi často opakovala. Ta lze shrnout zhruba do této chronologie:
1) Vyslechnutí okolností okolo případu
2) Výběr osob, které na něm budou pracovat (nejprve probíhalo skutečně výběrem ze složek, které se házely na stůl, později bylo od tohoto způsobu upuštěno)
3) Naplánování (často představena nějaká skvělá maska, vynález, apod.)
4) Akce (mnohdy s komplikacemi, nejdelší část příběhu)
5) Únik, kterým díl končí (v některých případech vynechán, ale většinou dodržen)
První podoba týmu ještě bez Petera Gravese
Seriál "Mission: Impossible" má už dnes trochu jednodušší zápletky, ale nelze mu vzít, že v některých případech byl velmi nápaditý. Proč ale může být oblíbený i dnes, to je možné zjistit při pohledu na obsazení. Tady seznam hlavních postav, které se v seriálu objevily. Nejsou to samozřejmě všechny, ale vybral jsem ty nejdůležitější:
Daniel Briggs (hraje Steven Hill) - První vedoucí týmu IMF.
James Phelps (Peter Graves) - Druhý vedoucí týmu IMF a ikona celého seriálu, stejně jako následného seriálu "Nulová šance".
Barney Collier (Greg Morris) - Specialista na technické záležitosti, člověk, bez kterého není možné si představit žádný tým, ať už jsou ostatní členové kdokoli.
Willy Armitage (Peter Lupus) - Tohle jsou hlavní svaly týmu, mlčenlivá postava, ale díky svému představiteli velmi oblíbená.
Cinnamon Carter (Barbara Bain) - První ženská členka týmu, krásná a nebezpečná. Nejkrásnější a nejzapamatovatelnější ze všech, které se v seriálu objevily.
Rollin Hand (Martin Landau) - Především prvotřídní herec, který vystřídá obrovské množství převleků a masek. Příjemná postava a její odchod po třetí sezóně mě mrzel.
Paris (Leonard Nimoy) - Náhrada za Martina Landaua a jeho postavu Rollina Handa, v podstatě měl stejnou roli - herec, maskér a mistr přízvuků.
Tým pro druhou a třetí sezónu
S postavami se dá sžít, i když nic z jejich osobního života nezjistíte. Jsou zde jen od toho, aby splnili mise a že to někdy jsou mise skutečně podivné. V některých případech mají svůj cíl přivést jak šílenství, není výjimkou nafingování atomové války a jiných katastrof, není pro ně problém dostat kohokoli z jakéhokoli zajetí. Mučení není výjimku, ač se provádí fackami. Tohle není násilný seriál, násilí je zde strašně málo. Krev neteče. Ale o to nejde. Stejně tak totiž víte, jak vlastně každý díl dopadne, ale tohle je jednoduše seriál, který vás baví tím, že sledujete, jak ta mise dopadne. Samozřejmě, je to zastaralé, tempo filmování je pomalé, ale pro mě, jako milovníka starých kousků, které v sobě mají nádech nostalgie, je tohle něco krásného. A vzhledem k tomu, že jsem trochu ujetý na známé tváře, tak zde takový krátký seznam známých a známějších herců, kteří se objeví v menších rolích:
George Takei v první sezóně v dílu "The Carriers".
Lloyd Bridges v první sezóně v dílu "Fakeout".
Larry Linville Frank ze seriálu "M*A*S*H" v celkem třech dílech ve třech různých postavách.
Martin Sheen v dílu "Live Bait".
Anthony Zerbe v celkem pěti různých rolích v pěti různých dílech. Pokud nevíte, kdo je Anthony Zerbe, podívejte se na jeho profil na IMDb, myslím, že jeho obličej vám bude minimálně povědomý.
Joan Collins ve třetí sérii v dílu "Nicole".
Pánské osazenstvo pro čtvrtou a pátou sezónu
Zajímavostí je odchod Stevena Hilla. Pokud se budete dívat na seriál úplně od začátku, v první sezóně budete svědky toho, jak v téměř každém úvodu získá postava Dana Briggse informace z nějaké pásky. On pak rozděluje úkoly. Ve druhé sezóně je však vše jinak. V úvodu se najednou objevuje Peter Graves ve své postavě Jamese Phelpse a je to on, kdo je nyní vedoucím týmu. Proč? To se ze seriálu nedozvíte. Takže jaká byla pravda? Steven Hill patřil k málu herců, kteří byli ortodoxními židy. To znamenalo, že během šabatu (šábes, sabat, jak chcete) nepracoval. To znamená, že od soumraku v pátek večer do soumraku v sobotu nemohl vykonávat svou hereckou profesi. I když produkce o tomto jeho požadavku věděla dopředu,  nijak se jím netajil, naopak, stejně na to nebyla připravena. Vedlo to pak k tomu, že Steven odcházel z rozjetého natáčení a dostával se do konfliktů se štábem. Tvůrci nakonec přistoupili k tomu, že Stevenovo působení v dílech se minimalizovalo, dokonce byl i jednou v úvodu zastoupen Cinnamon Carter jako tou, která vyslechla podrobnosti případu. Pro druhou sezónu že se s ním nepočítalo, a tak byl nahrazen Peterem Gravesem, který se stal nejen vedoucím týmu, ale vlastně i symbolem "Mission: Impossible", to nejen pro tento původní seriál, ale i pro seriál následující, který běžel na konci 80. let. Trochu smutnou ironií osudu je fakt, že Steven Hill po ukončení spolupráce v roce 1967 celých deset let doslova nezavadil o práci. Nejvíce se pak proslavil rolí právního zástupce Adama Schiffa v seriálu "Právo a pořádek", kde působil již od prvního dílu až do roku 2000, kdy dal herectví sbohem jako nejdéle sloužící herec v tomto seriálu. Tehdy se blížil osmdesátce a  rozhodl se skončit. Jeho život se však rozhodně neuzavřel a v roce 2013 oslavil krásné 91. narozeniny.
Další herci nevydrželi až do konce. Do třetí sezóny jsme se mohli setkávat s Martinem Landauem a Barbarou Bain, ale oba společně se třetí sezónou skončili. Byli v té době manželé a vrhli se na jiné projekty, především pak v roce 1975 na seriál "Space: 1999". Martin Landau patřil k nejoblíbenějším postavám seriálu a mně rozhodně na začátku čtvrté sezóny chyběl. Skvěle ho však nahradil Leonard Nimoy, který se sice proslavil jako Spock ve "Star Treku", ale v "Mission: Impossible" ukázal, že je schopným a nadaným hercem s rozsáhlým repertoárem. Zajímavostí u Martina Landaua byla skutečnost, že v celé první sérii byl uváděn pouze jako hostující hvězda, i když se objevil ve většině dílů. Bylo to dáno tím, že původní plán zněl, že skutečně bude pouze hostovat v několika dílech, aby si nekazil svou filmovou kariéru. Vzhledem k sabatovým "povinnostem" Stevena Hilla a jeho časté nepřítomnosti však dostával Rollin Hand více prostoru a nakonec se stal jednou z hlavních postav. Od druhé sezóny už byl uváděn jako herec v hlavní roli spolu s Gravesem, Lupusem, Collierem a Bain. Přesto uzavíral smlouvu pouze na jednu sezónu, nikdy na delší dobu. Pro čtvrtou už ji pak neobnovil. Barbara Bain nebyla nikdy dostatečně efektivně nahrazena a v její roli se střídaly různé ženy, mezi nimi i takové krásky jako Lee Meriwether, Lesley Ann Warren nebo Lynda Day George.
Tohle už je trochu jiný tým, ale o něm zase jindy
Martin Landau byl nahrazen na dvě následující sezóny Leonardem Nimoyem, což je jedna z největších Nimoyových televizních rolí, samozřejmě hned po Spockovi ze "Star Treku". Leonard Nimoy byl výbornou náhradou, ale ani on nevydržel až do konce. Vydržel vlastně jen dvě sezóny, aby následně už nebyl nikým specificky vystřídán, po zbylé dvě sezóny se o masky starala některá z žen, anebo některý ze stávajících členů. Po zbytek seriálu, tedy pro šestou a sedmou sezónu tým tvořil Graves, Morris a Lupus plus nějaký člen navíc, většinou tedy žena. Zajímavý je i osud postavy Petera Lupuse. Ten vydržel až do konce, ale pro pátou sezónu na několik dílů vymizel. Nahradil ho Sam Elliott, ale ten také vydržel jen 13 dílů. Postava Willyho Armitage se musela vrátit. Studio nepochopilo, jaké kouzlo v té postavě je, ale diváci ano. Vyřvali si ho zpátky a on dostal i více prostoru a nějakou tu větu. Jedině Lupus a Morris tak vydrželi až do koncem, s nimi i hlas Boba Johnsona, který k divákům promlouval z pásmy v úvodu 159 dílů (tedy ne všech, protože celkem jich bylo 171). Seriál je rozdělen do celkem sedmi sezón s následujícím rozdělením dílů a roky prvního vysílání:
1. sezóna (1966-1967) - 28 dílů
2. sezóna (1967-1968) - 25 dílů
3. sezóna (1968-1969) - 25 dílů
4. sezóna (1969-1970) - 26 dílů
5. sezóna (1970-1971) - 23 dílů
6. sezóna (1971-1972) - 22 dílů
7. sezóna (1972-1973) - 22 dílů
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál, v němž skutečně žádná mise není nemožná.
Hodnocení: 80 % za to, že ta nostalgie, která z toho jde, a snaha neustále přinášet něco nového, vás ztotožní i s postavami, které vlastně neznáte a nepoznáte


Žádné komentáře:

Okomentovat