sobota 13. července 2013

Chlap na roztrhání (2012) - 15 %


Chlap na roztrhání (Playing for Keeps, 2012)

Gerard Butler je typ chlapa, z kterého mají ženy v kalhotkách rybník, ale zároveň je to podle všeho i ten typ, který rybník dokáže vlastníma rukama vykopat, kdyby si to přály jeho děti. Sexy chlap, který už má na to, aby hrál otce od rodin a mentory dětí, s nimiž vychází přátelsky, i když jeho ruka je tvrdá, vždy však spravedlivá. Prototyp hollywoodského herce, který může díky svému charisma hrát cokoli, a to bez ohledu na to, co se nám vlastně snímek snaží sdělit. A to, co se nám snaží sdělit snímek "Chlap na roztrhání" je trochu děsivé.

"Chlap na roztrhání" je klasickým hollywoodským filmem dnešní doby. Bohužel je to označení silně pejorativní. Není to áčková produkce, velký biják, ale je to menší americký projekt. To znamená, že se musí líbit, aby na něj lidé šli, aby se lístky prodávali. Prodávat se budou, pokud bude splněno několik základních atributů. Charismatický hrdina? Splněno. Nějaká ta pěkná ženská? Splněno. Outsider, který něco dokáže? Splněno. Problémy, jež se zdají nepřekonatelné pro dosažení štěstí? Splněno. Štěstí za každou cenu? Splněno. A samozřejmě - romantika? Splněno, ač způsobem, který je více jak povrchní.

Romantické komedie jsou neskutečně alibistické. Diváci chtějí romantiku, tak jim ji dáme za každou cenu. "Chlap na roztrhání" je přesně takový příklad. Jeho negativita vyplývá z toho, že je vlastně jedno, jak debilní bude příběh, jak nesmyslně se budou lidé chovat a jak pokroucené hodnoty budou vyznávat, je hlavní, aby dvojice, která by spolu na základě nějakého prazvláštního vzorce měla být, také na konci filmu skončí v náručí. A když říkám za každou cenu, myslím tím za každou cenu.

Gerard Butler, respektive jeho postava George, je šmejd, protože vlastně přišel rozvrátit rodinu. Matt, současný partner Georgovi bývalky, je pěkný přizdisráč, co si budeme povídat. Ale pěkně popořadě. George chce být blíž svému synovi, na kterého pěknou dobu kašlala. Byl fotbalovou hvězdou. A když říkám fotbalovou, myslím klasický fotbal, nikoli ten americký. Hvězda jeho formátu se nemusela starat o rodinu, stačilo, když se staral o sebe a svou práci. Jenže už skončil s kariérou a musí zkusit něco jiného. Chce být synovi blíž, udobřit si ho.

To je sice hezké, jenže mu to nejde. Jako otec je neschopný, i když se nám některé scény snaží říct opak. Kašle na svého syna pořád, ač nakonec on je tím vítězem. A to vítězem naprostým. Aby cestu neměl tak jednoduchou, do cesty se mu postaví několik krásných žen, které po něm touží, nemluvě pak o jednom žárlivém manželovi s tváří Dennise Quaida, s nímž se stanou "přáteli". George dává dohromady vztah se synem a bývalkou, a to tak vehementně, že si chce bývalku ukrást pro sebe. Je to super, protože jí taky není jedno, že s ním není. Matt, zmiňovaný partner, je pak strašně v pohodě chlapík, protože Georgovi půjde z cesty. Když vidí pravou lásku, proč by jí bránil, že? Akorát že George a Stacie (Jessica Biel) mají na šťastný vztah a na spokojenou rodinu nárok asi takový jako žebrák na luxusní penthouse v Hiltonu. Ale ono je možné asi všechno.

"Chlap na roztrhání" je děsivý film, který se nám snaží říct, že láska je skutečně to jediné a správné a že pro ni je potřeba udělat všechno. Klidně i zničit život ostatním, a nejspíš i sám sobě. Ale konec přece slibuje známé "a žili spolu šťastně až do smrti". Tyhle moderní americké pohádky, které scénáristé splácají za pár minut, když mají dostatečnou finanční motivaci, jsou paskvilem současné tvorby a destrukcí jakýchkoli hodnot. Zábava, která není zábavou, ale nudou. To už opravdu není jiný způsob, jak dát lidem normální romantickou komedii? Budeme je rovnou oblbovat, že ta pravá láska je to nejdůležitější a že je jedno, přes kolik mrtvol je jí dosaženo? Každý si žije svůj americký sen, i když je to šmejd a nezodpovědný blb, co na všechny kašlal. Hlavně, že dostane druhou šanci. Tu si přece zaslouží každý, ne? A pak šanci třetí, čtvrtou...

Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Gerard ani další skvělí herci prostě někdy nestačí.
Hodnocení: 15 % za opravdu velmi špatný příběh a děsivou romantiku


Žádné komentáře:

Okomentovat