středa 31. července 2013

500 dní se Summer (2009) - 90 %

File:Five hundred days of summer.jpg
500 dní se Summer ((500) Days of Summer, 2009)

Romantické filmy, s těmi je to hodně těžké. Vytvořila se pro ně šablona, kterou autoři rádi sledují, protože je pro ně neskutečně pohodlná a hlavně moc dobře ví, že bude úspěšná. Ženy sem tam mají potřebu se podívat na nějakou romantiku, stejně jako má sem tam muž potřebu se podívat na nějakou akčárnu. Oba dva žánry jsou šablonovité a ještě dnes zde budu mít recenzi na jeden celkem špatný akční film, a to i takový, který stál na celkem dobrých základech. Jsem rád, když se sem tam objeví film, který dokáže vystoupit ze šablony a naprosto změní žánr, nebo alespoň předvede něco, co je nezažité, nové, neokoukané. A přesně tohle je "500 dní se Summer". Romantika, která není romantikou, ale hlavně je silným snímkem, který ve vás něco zanechá.

Po Marca Webba i pro oba scénáristy byl tenhle film celovečerní prvotinou. Prvotinou svěží a novátorskou. Webbovi nakonec tenhle film vynesl možnost režírovat takový spektákl, jakým byl "The Amazing Spider-Man". Nevím sice přesně proč, ale je pravda, že vztahu Petera Parkera a Gwen Stacy dal celkem příjemné rozpoložení. Marc Webb ale rozhodně není specialista na romantiku, protože "500 dní se Summer" je přece jen trochu jinak romantický film. Anglický název je hezky dvojsmyslný, z české verze se to bohužel vytratilo, ale to nic nemění na tom, že se jedná o krásný film.

Jopseph Gordon-Levitt je celkem normální kluk Tom, který pracuje ve společnosti vyrábějící pohlednice a přání. Je to podle všeho naplňující práce, ale skutečně zajímavou se stane ve chvíli, kdy do firmy nastoupí krásná a jiná Summer. Zooey Deschanel v další krásné roli, kde hraje holku, která je prostě jiná, není to šablona, a to je na ní nejhezčí, Jestli se vám líbila ve snímku "Yes Man", tady se vám bude líbit ještě víc, protože to, jak hraje, to, co jí vytvořili scénáristé, to je prostě unikátní a ona to zvládla na jedničku. S Josephem Gordonem-Levittem jsou naprosto dokonalá dvojka, a to jak v dobrém, tak i zlém, tedy myslím ve šťastnějších i těžších chvílích jejich vztahu.

Film, ne vždy chronologicky, vypráví o tom, jak Summer zasáhla do Tomova života. Jakmile ji uviděl, nebo velmi brzy potom, ji zkusil dostat. Prostě se mu líbila. A on jí taky. Jen ona k němu měla trochu zvláštní vztah, který pro něj byl těžko pochopitelný. Jak ji asi označit? Summer byla nezávislá, výstřední, jako kdyby sama odmítala schémata, do nichž se lidé ve vztazích utíkají. Tom je z těch, kteří mají rádi vztahové šablony, a tak pro něj není vztah se Summer jednoduchý, jenže ji bezmezně miluje.

"500 dní se Summer" je skvělým filmem, který zajímavou, zábavnou, dojemnou i tragickou formou ukazuje, jak je láska krásná a komplikovaná. Nevíme sami, co to je láska, neumíme ji definovat, ale když se na tenhle film budete dívat, možná z ní pochopíte něco víc, než jste doposud věděli. Anebo vás snímek jen dostane tím, jak je jiný, jak je neortodoxní a popkulturní. I tohle k našemu světu dnes patří. Citace jiných děl. A nakonec si ještě uvědomíte, že možná léto není tím nejhezčím ročním obdobím, nakonec je jím možná podzim.

Kdy je na film vhodné kouknout: Když nemáte rádi romance, ale silné příběhy.
Hodnocení: 90 % za jednu z nejlepší (ne)romancí, jaké kdy byly natočeny


Žádné komentáře:

Okomentovat