neděle 10. února 2013

Zpátky ve hře (2012) - 65 %


Zpátky ve hře (Trouble With the Curve, 2012)
Clint Eastwood sice sliboval, že už se před kameru nevrátí, ale myslím si, že jsou všichni rádi, že tohle své předsevzetí nedodržel. Po hereckém výkonu ve filmu "Gran Torino" by bylo škoda, kdyby skončil, když má světu ještě co dát. To se ukázalo i ve filmu "Zpátky ve hře", i když na druhou stranu pro něj byla vytvořena role, která je v podstatě shodná s tou, kterou ztvárnil právě ve svém vlastním filmu "Gran Torino", což je škoda. Clintovi už je ale přece jen pěkných pár let, letos oslaví třiaosmdesáté narozeniny, ale pořád by měl co ukázat i v méně stejných rolích.
Když už jsme u stejných rolí, snímek "Zpátky ve hře" nám hodně připomene jiný snímek, a to ten, který šel do kin také poměrně nedávno. Byl jím snímek "Moneyball". Tentokrát tu sice máme skauta baseballových hráčů, nikoli přímo manažera jednoho týmu, ale i v tomto případě jde o to najít ty správné hráče. Clint Eastwood je specialista na vyhledávání hráčů, v podstatě legenda v branži. Má být v dohledné době nahrazen počítači, a tak hodně záleží na tom, jak se mu povede další nákup, respektive další doporučení. Proti němu stojí frajer přes počítače, který si dokáže přesně zjistit, jak je který hráč skvělý. Nepotřebuje se na zápasy hráčů dívat, stačí mu čísla.
Ano, snímek "Zpátky ve hře" je klasickým střetnutím toho starého, dobrého, s tím novým, pokrokovým, které je charakterizováno jako zlé. Snímek je černobílý a to je jeho základní chyba. Druhá je již zmiňovaná skutečnost, že Eastwood hraje něco podobného, co hrál v "Gran Torino". Je skvělý jako protivný dědek, je skvělý jako bezmocný člověk, ale nic to nemění na tom, že už jsme ho takového viděli. Jeho skaut je tentokrát postihnut vadou zraku, která se zhoršuje a která mu zabraňuje vidět vše, co by potřeboval. Třeba auto přijíždějící po hlavní.
Třetím problémem je skutečnost, že se tu za každou cenu museli tvůrci zaměřit na romantickou linii, která je sice hezká, ale nijak výjimečná. Především by mělo jít o baseball, ne o něco dalšího navíc, co je možná trochu zbytečné. Vykoupeno je to tím, že je zde snesitelný happy end, ale hlavně tím, že herci jako Amy Adams ("Mupeti"), Justin Timberlake ("Vyměřený čas"), John Goodman ("Let") nebo Robert Patrick ("Gangster Squad - Lovci mafie"), jsou takovými, na něž se velmi dobře dívá. Dva poslední jsou navíc legendy a každý jejich další film potěší, ať už je jejich role jakákoli. Zajímavé drama, které je pustošené romantikou.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vědět něco málo o baseballu.
Hodnocení: 65% za Clinta Eastwooda a možná jeho poslední roli (snad ale ne)


Žádné komentáře:

Okomentovat