pondělí 23. dubna 2012

Bruce a Clint, Simon a David, Zbouchnutá V Bruggách, RocknRolla a něco navíc

Pěst plná hněvu (Jing wu men, 1972)
Bruce Lee měl dar. Pohled, kterým dokázal vyjádřit každou emoci. Uměl se podívat tak, že diváka rozesmál, ale stejně tak dokázal, že jste si nadělali do kalhot. Srdceryvný výraz předvedl právě v "Pěsti plné hněvu". Jeho filmy nejsou velké proto, že byl mistrem bojových umění, ale také proto, že byl skvělým hercem, který by se stal legendou, aniž by musel zemřít tak mladý. Smrt si nevybírá podle věku. Člověk se skoro diví, že Jackie Chan po všech těch zraněních vydržel tak dlouho. Je mi jasné, co bude filmu vyčítáno. Je poměrně málo akční, ale podívejte se na ty davové bojové scény, jsou prostě parádní, stejně jako scéna s nunčaky, kdy Bruce ukazuje svoje mistrovství. Je na něm vidět, jak dokáže být soustředěný, jak se dokáže do role vžít, kdy začnete mít pocit, že on nehraje, on opravdu bojuje. Sálá z něj síla, jakou měl jen málokdo.
Hodnocení: 75% za to, že Bruce Lee ukázal, jak je možné natočit akční film, který má přesah i do sociální kritiky, navíc předvedl hned několik svých hereckých póz


RocknRolla (RocknRolla, 2008)
S Guyem Ritchiem jsem se poprvé seznámil až při "Sherlockovi Holmesovi", ale to setkání stálo za to. Říkal jsem si, že mu dám ještě šanci i s jeho předchozí tvorbou a volba padla na "RocknRolla", už jenom proto, že tam je neskutečně silné osazenstvo. Nakonec, Guy Ritchie měl vždycky štěstí na skvělé herce. Holt si umí vybrat, navíc kdo by nechtěl natáčet s úspěšným a osobitým režisérem? "RocknRolla" je moderním gangsterským filmem, který těží na lásce k Londýnu, skvělých hereckých výkonech, ale také na dialozích, které nejsou jen prázdným tlacháním, ale skutečně smysluplnými a sem tam i docela hlubokými rozhovory nebo monology. Má to správný drive, je to správně sprosté, násilné a ne zase tak drsné. Ritchie tomu dává potřebnou dávku humoru. Asi se nebudete řezat, ale usmějete se. Pořád říkám, že Gerard Butler má skvělé předpoklady pro komedii, překvapivě i Mark Strong, jež si drží svou chladnou pózu, ale přesto má komické schopnosti. Skvěle vyrovnaný snímek, navíc doplněný o výtečnou vizuální stránku, která se hodí k londýnskému podsvětí.
Hodnocení: 80% za to, že je to plné drsňáků, kteří prostě jednou na skvělé vlně


Maraton lásky (Run Fatboy Run, 2007)
David Schwimmer (Ross z "Přátel") se jako režisér předvedl už ve svém domovském seriálu a pomáhal pak také Mattu LeBlancovi s jeho spin-offem "Joey", kde si také odrežíroval pár epizod. "Maratón lásky" se stal jeho prvním celovečerním filmem a rozhodně to není propadák. Ale ani to není film, který by byl geniální. Popravdě, režisérsky je zvládnutý dobře. Některé vtipy vyznívají natolik dobře, že jsem se skutečně zasmál nahlas. Spojuje se zde výborný britský humor s humorem americkým, kdy ten britský má samozřejmě navrch. Simon Pegg se sice neubrání scénám, které zase tak vtipné nejsou. V některých scénách se objevují hluchá místa, ale pořád to má docela dobrý směr. Pak přijde ale na řadu druhá polovina filmu a samotný závod. Tady film naráží, protože se utápí ve vlnách romantického bláznění tolik typického pro německé filmy, jimiž nás zahlcují české televizní stanice. Škoda konce, ale Simon Pegg a Dylan Moran odvádějí svou práci dobře.
Hodnocení: 60% za to, že David Schwimmer donutil Simona Pegga hodně běhat a za skvělého Dylana Morana, který se ukázal jako výborný přicmrndávač v tom nejlepším smyslu slova


Heigl left holding a gun between her forefingers, Kutcher with a gun held close to his chest.
Vrahouni (Killers, 2010)
Po dlouhé době jsem se zase podíval na něco, co dávají v televizi a podařilo se mi narazit na film "Vrahouni". Musím říct, že slovo narazil, je docela na místě. Je to taková ta akční komedie, která se snaží být strašně akční, pak chce být zase vtipná, ale po ucházejícím rozjezdu, je to jen pitomá slátanina o tom, jak se zlobivý chlapeček chtěl polepšit, oni se mu do toho začali... šroubovat, ale on se nakonec přece jen mohl polepšit, protože má ženu, která ho miluje a kterou on miluje, navíc tchána, který ho nakonec nezabije. Katherine Heigl zde ukázala, jak neumí hrát, o Ashtonovi už se to vědělo dávno. Prezentuje zde svoje výstavní tělo, což já jako heterosexuální muž příliš neocením. Katherine Heigl zase neukáže skoro nic, na což už jsme si zvykli. Tahle holka, která je pěkná, potřebuje pořádného parťáka, aby ten film stál za něco. V Gerardu Butlerovi ho měla (film "Chceš mě, chci tě" pod stejným režisérem), ale Ashton Kutcher rozhodně dobrou volbou není. Film umírá na tom, že chce být velmi zamotaný, napínavý, ale nakonec je jen blbý.
Hodnocení: 30% za to, že je tam Tom Selleck a že člověk vidí aspoň kus Francie, ale také za to, že se tyhle komedie všechny navzájem vykrádají


Nula od Nuly pojde (Big Nothing, 2006)
Tak jsem si říkal, jak asi dopadla tahle první spolupráce Davida Schwimmera a Simona Pegga a musím říct, že jsem docela zklamaný. Ne tím, jak to zvládli tihle dva, kteří jsou výborní komičtí herci, ale tím, jaký je scénář. Jean-Babtiste Andrea (spoluscenárista a režisér) se očividně zhlédl v bratrech Coenových a rozhodl se, že natočí film, který bude podobný "Fargu". Nevyšlo to, sakra samozřejmě, že to nevyšlo, protože mu prostě chybí dar pro ten správný dialog, ale především pak pro příběh. Ono je to celé vlastně stavebnicí, která se vrší na sebe bez ladu a skladu, režisér chce šokovat náhlými zvraty, aby nám vyrazil dech. Jenže Coeni jsou rozdílní v tom smyslu, že oni staví příběh na pevných základech, na skvělých postavách. "Nula od Nuly pojde" vytahuje z rukávu naprosto nesmyslné varianty jenom proto, aby to bylo zajímavé. Žádné opodstatnění, žádné skutečně vtažení do děje. Škoda, tohle mohlo být mnohem lepší.
Hodnocení: 45% za to, že David Schwimmer má na to nebýt jen Ross z přátel a že se Simonem Peggem v sobě mají trochu víc než jen komický potenciál


File:In Bruges Poster.jpg

V Bruggách (In Bruges, 2008)
Tahle komedie/drama vám vyrazí dech. Jestli neznáte žádnou z divadelních her Martina McDonagham budete docela překvapeni. Já jsem měl to štěstí, že jsem viděl hru "Osiřelý západ" v podání Jihočeského divadla a byl to zážitek nezapomenutelný. Klasická moderní londýnská škola, pořádně drsná, ale přesto vtipná. Jasně, ten humor je černý jak kocour Mikeš. Budete se smát, to vám slibuji. Vtipy nejsou provařené, a když vám nevadí trocha násilí, budete omráčeni v tom dobrém smyslu slova. Colin Farrell a Brendan Gleeson ze sebe chrlí sprostá slova s neskutečnou kadencí. Jo, a mimochodem, jsou to nájemní vrazi. Ocitnou se v Bruggách, protože poslední mise se docela podělala, a oni musí čekat na další příkazy. Nebudu nic prozrazovat, protože je škoda cokoli říct, ale můžu aspoň naznačit, že pointa mě dostala, protože je v duchu celého filmu. Prostě výborný film. Doufám, že McDonagh uspěje i s dalším, připravovaným filmem "Seven Psychopaths".
Hodnocení: 85% za to, že byl tenhle film vůbec natočený, bravo




Zbouchnutá (Knocked Up, 2007)
Dobrých komedií není nikdy dost, a abych zase tolik nekritizoval Katherine Heigl, tak tady jí role docela sedla. Zase ale především proto, že měla skvělého parťáka. Seth Rogen je jeden z těch herců, kteří jsou vulgární, jejich komedie nejsou laskavé, ale docela drsné, jsou sprosté a nevybírané. Přesně takový je také film "Zbouchnutá", kde trocha - no vlastně pořádná dávka - alkoholu vede k tomu, že si to dva rozdají, nevezmou si ochranu, a hurá, jsou v očekávání. Jaké je vystřízlivění, když ona zjistí, že otec jejího budoucího dítěte je tak trochu špinavé prase, o které by si za střízliva neopřela ani deštník. Ale nakonec to spolu nějak táhnou, připravují se na dítě, pořádně se na sebe nakrknou, ale pak se všechno v dobré obrátí. Já vím, ten závěr je trochu klišé, ale co se dá dělat. Vtipy jsou ve filmu dobré, možná je trochu dlouhý, ale jinak je to jedna z těch lepších komedií, které jsme mohli za poslední dobu vidět.
Hodnocení: 70% za to, že mi po zhlédnutí tohohle filmu v hlavě nezůstalo zase tolik, co bych si pamatoval nějak dlouho


Tajemství mumie (Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec, 2010)
Luc Besson... Ne, já vlastně nevím, co se s tím chlapem stalo. Natáčel výborné filmy. "Leon", "Pátý element", "Magická hlubina", ale poslední dobou se v něm něco zlomilo a on se dal na filmy fantaskní, které nemají příliš velký potenciál, i když to na první pohled vypadá jinak. "Arthur a Minimojové" ještě docela ušli, ale další dva díly byli jeden horší než druhý. Hodnocení zhruba někde okolo 20 %, možná ještě o něco méně. "Tajemství mumie" není zase tak velký průšvih, ale rozhodně neříkám, že je to nějak skvělý film. První, co je skutečně příšerné, to jsou vizuální efekty. Prostě ta slabší kategorie, kterou je mnohdy lepší nahradit loutkami a jinou klasickou technologií. V tomhle případě by to nebylo tak jednoduché, protože tenhle film prostě efekty potřebuje. Jenže on i příběh je tak evropsky šílený. Možná vypadá dobře na stránkách komiksu, ale v případě filmu už to takový zázrak není. Trochu snaha o "Amélii", trochu "Mumie", ale ve výsledku jen absurdní fantasy, které se nebojí zajít za meze dětského filmu. Ne, tohle opravdu není pro děti.
Hodnocení: 50% za to, že některé filmy by to možní mohly zkusit s vážnější notou anebo s menší mírou absurdity


Gran Torino (Gran Torino, 2008)
Nechci přehánět, ale zase tolik se toho nebojím. "Gran Torino" je nejlepším filmem, jaký kdy Clint Eastwood natočil. Dobře, možná druhým, hned za "Million Dollar Baby". To,  co tady člověk dostává, navíc se skvělý hereckým výkonem samotného Eastwoodem to je naprosto fenomenální. Společenská kritika zabalená do neskutečně dojemného a lidského příběhu, který ukazuje, jak funguje rasová nenávist, jak se dá přenést přes předsudky a jak se i ze starého pardála může stát přátelský soused. Eastwood podává skutečně výtečný výkon, zvládá každou pózu, jak tragickou, tak komickou, jeho kyselý ksicht je prostě dokonalý. K tomu mu nádherně sekundují herci, které určitě nebudete znát, ale o to více vás ohromí. Oproti takové "Zbouchnuté", tohle je film, který ve mně něco zanechal, a to už je to také nějaká doba, co jsem ho viděl. Snímek mě skutečně ohromil, podle toho se odvíjí i mé hodnocení.
Hodnocení: 95% za to, že byl tenhle film vůbec natočený, bravo

Žádné komentáře:

Okomentovat