pondělí 18. února 2013

Trouble in the Heights (2011) - 25 %


Trouble in the Heights (2011)
Po filmu "Caught on Tape", který by se dal označit za moderní gangster (možná spíš gansta) thriller, tu máme další podobný film, který se ale vyznačuje zásadním pozitivem. Grázlové se ani trochu nesnaží rapovat.  Když budete snímek "Trouble in the Heights" hledat, možná ho najdete spíše pod zkratkou "G.W.B.". Tohle není zkratka jména bývalého amerického prezidenta, ale v tomhle případě se jedná o zkratku významné stavby - George Washington Bridge neboli Most George Washingtona. Práva v okolí této proslulé památky se odehrává pouliční drama z drogového prostředí.
"Trouble in the Heights" je tuctovým filmem, alespoň co se žánru týká. Máme tu klasický úvod, kdy jsme v drsné čtvrti, kde se to hemží různými národnostmi a vychovávat tu děti rozhodně není žádná sranda. Jeden dospělý muž má na starosti svého mladšího bratra. Snaží se žít normální život, to znamená, že se nechce dostávat do problémů, ale prostě se tomu nevyhne. Může za to právě jeho mladší bráška, který ještě s jedním udělá pořádný průšvih a dostane se do hledáčku místního drogového bosse. Drogoví bossové se nepářou s nikým, ani s malými chlapci.
Ve filmu je jedna silná scéna, která zahrnuje právě jednoho z chlapců. To je přece jen něco, co se hned tak nevidí a hned od první chvíle je jasné, že to nebude pěkné. Není to pěkné, ale ani ne tak proto, co vidíme, ale spíš proto, co nevidíme. Tahle scéna je dobře natočená, ale vychází to z přirozenosti a z toho, co vlastně natočeno je. Rozhodně to není dáno herci, i když většina z nich vypadá, že je ulice skutečně odkojila.  Jenže tak vypadají, zas tak skvěle nehrají a navíc ani jejich pouliční slang mi nepřišel nějak převratný. Asi se jelo hodně podle scénáře. Možná kdyby se toho chopil třeba Azzarello, kdyby nedělal pořád jen komiksy, ale zase proč by se podílel na takové zbytečnosti, která nemá ani navíc pořádný příběh.
Kluci něco provedli, jeden za to byl potrestán, potrestání toho druhého se snaží zabránit jeho starší bratr. No, a to je vlastně celé. Je v tom ještě jedna žena, jsou tam trochu city, ale zase nic, co by stálo pořádně za řeč. Když si vzpomenu na takový film "Čtyři bratři", hned si říkám, že pořád ještě je možné natočit pořádně drsný street movie, kde se to hemží nadávkami, střelbou, drsnými chlapi, hajzly, a má to grády. "Trouble in the Height" nebo "G.W.B.", chcete-li, rozhodně mezi takové filmy nepatří a ještě budete rádi, že vám v hlavě nebude zabírat moc místa. Proč by také měl?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete zase jednou do ulic, navíc se špatnými herci a postavami.
Hodnocení: 25% za thriller se zajímavými momenty, ale zbytečnými moralitami


Žádné komentáře:

Okomentovat