čtvrtek 14. února 2013

Caught on Tape (2013) - 5 %


Caught on Tape (2013)
Muzikál, který je kriminálním filmem? Když se podíváte na obsazení, dojde vám, že to bude rapový muzikál. Ano, já vím, jak to zní, ale Sticky Fingaz, který je spíš hercem než režisérem, a také trochu do rapu fušoval, ale bez výrazného úspěchu, už si jeden podobný film natočil. Jednalo se o snímek "A Day in the Life". Jeho základ je stejný - místo mluvení a klasického zpívání se zde bude rapovat. Jako nápad je to zajímavé, ale tvůrce očividně neměl soudnost. Základ prostě nefunguje a rapovaný film, alespoň v tomto případě vyznívá spíš směšně.
Říkal jsem si, jaký asi bude výsledek takové zvláštní kombinace, a můžu s klidem říct, že už jsem něco tak špatného dlouho neviděl. Tady nejde o to, že je to rapový film, že je to muzikál, jde o to, že i ten samotný rap je sakramentsky špatný. Vždyť je to kriminální film, Kristova noho! Proč tu není battle rap? Proč se všechno snaží zachránit skladba, trochu ve stylu Coolia s tklivým refrénem? Skladba je až na konci, asi jako ukázka toho, že by to šlo lépe, ale nikdo se o to nepokusil.
Film je jednoduchý. Kluk natočí na kameru to, jak přítel jeho matky plánuje loupež banky. Nevím, v čem je tak skvělé to, že se zde sem tam objevují záběry z ruční amatérské kamery. Asi aby se nám připomněl, že ten kluk to fakt točí. Asi, protože vlastně ani nevím, jestli tam vůbec je. Kameru prostě odložila a ta natáčí všechno důležité. Jenže samozřejmě není v bance, přesto loupež vidíme. A další kousky, které s tou klukovou kamerou nemají nic společného. Tak proč proboha ty amatérské záběry? Odpověď se těžko nachází, snad je v tom, že found footage je moderní, tak když se do filmu dá pár záběrů, jako že to found footage je, tak to bude mít hned o něco větší úspěch u diváků. Haha. Takhle to rozhodně nefunguje, nemluvě o tom, že už nefunguje ani samotné found footage.
Scénář nestojí za nic, nestojí za nic herci, kteří ani nehrají, natož aby někteří z nich uměli rapovat, ale i to by šlo zachránit tím, že hudbu a slova složí někdo, kdo tomu alespoň trochu rozumí. Sticky Fingaz ne nadarmo natočil svoje poslední album v roce 2003. Bohužel se naivně a nikoli sebekriticky rozhodl, že "písně" složí sám ve spolupráci s Ess Manem, což netuším, kdo vlastně je. Ani jeden z nich toho v sobě moc nemá, navíc se ukazuje, že v tomhle případě by bez rytmické hudby došlo jen k tomu, že postavy mluví v rýmech, nikoli rapují - opravdu je v tom rozdíl. špatné texty, špatné rýmy, špatný přednes a navíc vše natočeno studiově a dodáno do úst postav, samozřejmě že nikoli v takové přesnosti, jak by bylo záhodno a už vůbec ne v takovém stylu, dikci a hlasitosti, jak se postava zrovna tváří a chová. Už dlouho jsem s hodnocením nešel tak nízko, ale ona je špatná i kvalita obrazu. O nějaké režii se vůbec nedá mluvit. Strašné, prostě strašné. Řemeslně i umělecky tu není nic. To už kameru může do ruky vzít opravdu každý. Hned si půjdu jednu koupit.
PS: To tvůrci nejsou schopni vytvořit název, který by neprozradil vše? Fuj, z tohohle filmu mám pořád osypky.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět opravdu všechno.
Hodnocení: % za nejen špatný film, ale i za to, že černoši nejsou schopni udělat blbý film s kvalitním rapem


Žádné komentáře:

Okomentovat