pondělí 11. února 2013

Thor - Legendy z Valhally (2011) - 30 %


Thor - Legendy z Valhally (Hetjur Valhallar - Þór, 2011)
Já velebím snahu předávat mytologie dětem, zkusit je zaujmout, ale proč se to musí dělat zrovna tímhle způsobem? Skoro se mi chce říct, že by bylo lepší vzít si nějaký sešit komiksu "Journey Into Mystery" (vypráví o Thorovi a dalších "superhrdinech") od Marvelu, a použít ten jako učebnici. A to už jsme sakra nízko, pokud se týká toho, jak mytologii předávat dál a jak zachovat alespoň nějakou její tradici a kvalitu. Tohle není zrovna ten případ a musím říct, že začínám být z Evropských animovaných filmů skutečně zklamaný.
První problém filmu "Thor - Legendy z Valhally" je v tom, že animace rozhodně nebude sedět každému. Je na ní vidět, že není tak propracovaná jako ta, kterou nám nabízí filmy ze Spojených států. Nedá se nic dělat, ale ten rozdíl tu prostě existuje, ať si to připustíme, nebo ne. Postavy jsou na první pohled karikatury a v podstatě není možné je brát příliš vážně. Zlí tu nejsou moc děsiví, i když obři se alespoň trochu povedli. Film se ale za každou cenu snaží rozveselit, nebere se ani trochu vážně a mění se tak v obyčejnou taškařici, což je přece jen škoda. Proč alespoň trochu nezachovat atmosféru staré severské mytologie? Vždyť je sama osobě tak krásná?
"Thor - Legendy z Valhally" má nápady, které stojí za ocenění a za zmínku. Odinovo oko je celkem vtipný aspekt, ale na druhou stranu to Odina degraduje. A také to trochu připomíná "Piráty z Karibiku: Prokletí Černé perly". Ale to už bych byl moc velký hnidopich. Všechno už se někde alespoň jednou objevilo. Ani filmy, ani literatura už nic nového neobjevují, vše se pouze snaží prezentovat nově, alespoň trochu odlišně. Takový je vlastně i snímek "Thor - Legendy z Valhally", jenže v mém případě to prostě nedopadlo na úrodnou půdu. Chtěl bych film o mytologii, který bude alespoň trochu smysluplný a ne jen rozpustilá komedie, kde jsou záblesky, které stojí za to. Navíc jich je poměrně málo.
Těším se na to, až budu moct o nějakém evropském animovaném filmu říct, že se skutečně povedl, ale zatím se to nestalo. A platí to i o českém "klenotu" "Alois Nebel". Jsou zde nějaké náznaky toho, že by časem mohl vzniknout kvalitní film, ale zatím nikdo s ničím takovým nepřišel. Uvidíme, možná se jen špatně dívám, ale i když se mi zamlouval snímek "Terkel má problém", ani ten není pro všechny. Snad se blýská na lepší časy.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět mytologie v provedení dětinském, ale rozhodně ne hezkém.
Hodnocení: 30% za legendu, s kterou by si lépe poradily i děti


Žádné komentáře:

Okomentovat