čtvrtek 7. února 2013

Sezení (2012) - 85 %


Sezení (The Sessions, 2012)
Já vím, že film o tom, jak osmatřicetiletý kvadruplegik přichází o panictví se ženou, které už je skoro padesát a na jejím obličeji je to vidět. Helen Hunt nikdy nepatřila k nejkrásnějším ženám v Hollywoodu, přece jen má příliš ostře řezané rysy v obličeji, ale to nic nemění na tom, že se jedná o skvělou herečku, jejíž Oscar za film "Lepší už to nebude" je zasloužený. Vlastně je snímek "Sezení" velmi podobný tomuto jejímu zatím jedinému oscarovému mistrovství. Za oba snímky byla nominovaná na Oscara a v obou se dávala dohromady s mužem, s nímž by rozhodně nemohl žít každý. V případě snímku "Lepší už to nebude" to byl člověk psychicky labilní, tentokrát je to člověk ochrnutý v podstatě od brady dolů.
Nesoustřeďme se na Helen Hunt, soustřeďme se na Marka O'Briena, kterého hraje John Hawkes ("Lincoln", "Americký gangster" nebo "Miami Vice"). Sledujeme část života muže, který ochrnul na celé tělo po obrně v šesti letech. Dožil se úctyhodného věku, napsal o svém životě pár článků a nyní se dočkal i svého filmu. Ano, Mark O'Brien je skutečnou postavou, jejíž články o tom, jak si zajistil sexuální terapeutku, si mohli lidé skutečně přečíst. Právě o tom, jaké jsou jeho pokroky v tom mít sex, vypráví snímek "Sezení".
Postupně se dostáváme k tomu, že dojde i na sex, ale kroky jsou pomalé. Přiznám se, že podobné filmy mi nesedí na začátku, musím se k nim dostat. Buď mě naprosto ohromí, jako se to povedlo snímku "Nedotknutelní", anebo je prostě jen přejdu jako snahu trochu šokovat, zasáhnout na lidské city. O tohle se pokusil i snímek "Straight A's". "Sezení" rozhodně patří do první skupiny a snímek mě svou poezií dostal. Nejde o to, že se nás snaží dojmout, jde o to, že Mark svůj životní úděl bere tak, jak je. Přesto se snaží žít a v mnohých ohledech je člověkem, který si dokáže života užívat víc než ti, co žádné postižení nemají. I když je závěr silně dojímavý, v kontrastu s celým filmem jsem ho přijal a cítil jsem skutečné dojetí. Na film, kde se chlap snaží přijít o panictví dobré, ne?
Prostě musím hodnotit "Sezení" vysoko. Kromě toho, že je příběh velmi přijatelný a nikdo nám nestříká pepřák do očí, abychom brečeli, může za to právě téma, které zaznamenává. Je neobvyklé, je originální. Jak může kvadruplegik přijít o panictví? V některých případech úkol z nemožných, ale pokud má stále funkční penis, rozhodně to není věc nemožná. Je hezké sledovat, jak ten člověk, který mnoho hezkého v životě nepoznal, konečně alespoň něco zakusí. Helen Hunt navíc odvádí neskutečný výkon. To, co si v padesáti dovolí ukázat, za to klobouk dolů. Sexuální scény jsou podáni skutečně živočišně, nijak krásně, místy až neskutečně pragmaticky, což jen dodává ten správný nádech.
"Sezení" rozhodně není filmem pro všechny, myslím, že většina mladých diváků ho odsoudí, starší zase budou žasnout, možná znechuceně, nad tím, z jakého pohledu je zde sex nahlížen. Otevřete mysl a nechte vstoupit příběh, který je skutečně unikátní a který vás nadchne, anebo vás prostě nebude zajímat. Mě zajímal velmi.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak je sex možné provozovat v každém stavu.
Hodnocení: 85% za nenásilný dojemný snímek, který mě jednoduše dostal



Žádné komentáře:

Okomentovat