středa 6. února 2013

Straight A's (2013) - 40 %

Straight A's (2013)
Musím říct, že stačí pohled na plakát výše a hned je jasné, že tohle nebude žádný zázrak. On miluje ji, ale ona si vzala jeho bratra. Poster nám okamžitě prozrazuje, že půjde o milostný trojúhelník, jehož herecké obsazení není, alespoň pro mě ne, něčím, nad čím bych nadskakoval nadšením. Spíš trnu hrůzou. Ryan Philippe nepatří k mým oblíbeným hercům, Luke Wilson v ničem pořádném už chvíli nehrál a Anna Paquin je na tom celkem podobně. Co nám z toho tedy vychází? Na první pohled film, který nenaplní devadesát minut své stopáže nějakým velkým představením.
A co druhý pohled? No, musím říct, že mě Ryan Philippe hned neodradil, naopak, podařilo se mi začátek skousnout a překonat prvotní pochyby. Philippe hraje frajera, který přichází do rodiny svého bratra k ženě, s kterou kdysi chodil, ale která si právě jeho bratra vzala a s ním má děti. Scott, kterého Philippe hraje, měl problémy s drogami, ale zdá se, že se rozhodl napravit a že chce vrátit čas. Jenže to zase tak jednoduché není. Manželství jeho bratra Williama (Luke Wilson) s Katherine (Anna Paquin) sice není možné považovat za šťastné, ale výchova dětí je spojuje. Přesto se William na začátku filmu klidí z cesty a aktivně do něj vstupuje až v poslední třetině.
Scott a Katherine tak mají volné pole působnosti, aby se zase sblížili. Přes děti to jde poměrně snadno. Scott se snaží, protože mu to řekl duch jeho mrtvé matky. Chce se znovu sblížit s otcem, který je však psychicky nemocný a každý rozhovor s ním, nebo alespoň pokus o takový rozhovor, je téměř smrtelně nebezpečný. Na všech postavách je patrné, že právě ony měly být úhelnými kameny filmu "Straight A's". Důvod je jednoduchý. Děj je totiž opět velmi neoriginální a velmi předvídatelný. Je to škoda, ale je pravda, že v podobném žánru už se musí umět vytvořit něco překvapivého.
Závěr filmu se snažil šokovat, chtěl všemu dát větší hloubku, ale podobné obraty jsou celkem časté a já zrovna nebudu z těch, kdo je miluje. Scott je navíc celou dobu prezentován jako takový moderní kovboj, což bylo v závěru využito i pro country soundtrack a klasický konec v západu slunce. Bohužel to v tomto případě nevyznívá jen kýčovitě, ale i trapně. Můžeme říct, že Scott je novodobým kovbojem, že vlastně bojuje proti desperátům, alespoň ve své hlavě, ale to už bychom mohli říct, že western je všude kolem nás. Takhle je to jen využití motivu pro rádoby pěkný a nostalgický závěr. Tohle rozhodně není něco, co uznávám. Dle mého názoru je to jen snaha líbivě zakončit film, který si myslí, že pointou se dostane výš. Opak je pravdou.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si chcete prožít jeden romanticko-dramatický osud.
Hodnocení: 40% za to, že je film přece jen aspoň trochu snesitelný, i když závěr se ho pokusil zabít, tvrdě a nesmlouvavě

Žádné komentáře:

Okomentovat