čtvrtek 21. února 2013

Sedm psychopatů (2012) - 75 %


File:Seven Psychopaths Poster.jpg
Sedm psychopatů (Seven Psychopats, 2012)
Martin McDonagh je můj oblíbený autor, to už vím od chvíle, co jsem na divadle viděl českobudějovické provedení jeho hry Osiřelý západ. Hodně mě pak mrzelo, že už jsem nestihl dvě předchozí hry, které se v Jihočeském divadle také hrály. Jednalo se konkrétně o hry "Kráska z Leenane" a "Mrzák inishmaanský". Nedá se nic dělat, třeba se jich dočkám ještě někdy jindy. Mohl jsem se alespoň těšit na snímek "Sedm psychopatů".
Musím říct, že mi trvalo docela dlouho, než jsem se k nim dostal. Na druhou stranu, když se tak stalo, ani trochu jsem nelitoval. No, možná jenom malinko, přece jen je to i na McDonagha trochu šílené a chybí zde konzistentnější příběh, který je rozdělen zvláštními vsuvkami toho, jak se jedna z postav snaží napsat zajímavý scénář. Vypadá to spíše, že je film natahován, ale nakonec to stejně má svoje opodstatnění. Myslím, že McDonagh by si nelajznul něco, co by jen zbytečně natahovalo stopáž. Vždyť je to muž, který natočil "V Bruggách".
"Sedm psychopatů" je scénář, na kterém pracuje scénárista Marty (Colin Farrell). Ten má kamaráda Billyho (Sam Rockwell), který se mu se scénářem snaží trochu pomáhat. Marty se docela zasekl, a tak se mu hodí jakákoli pomoc. Kromě toho, že je Billy magor, má sem tam nějaký dobrý nápad. Třeba ten, díky kterému si našel obživu - krade psy, aby je mohl jeho další parťák Hans (Christopher Walken) mohl vracet jejich nešťastným majitelům, kteří svůj vděk většinou vyjadřují v penězích. Problém nastane, když Billy unese malého shih tzu, který je miláčkem místního mafiánského bosse Charlieho (Woody Harrelson). Ten chce psa zpátky a je ochoten rozpoutat masakr. Během toho jak Billy, Hans a také Marty před tímhle šílencem unikají, Marty se snaží dokončit svůj scénář. Mezitím ještě potkají další postavy, většinou pořádné psychopaty. Těmi se film skutečně hemží a je jich víc než dost.
Snímek "Sedm psychopatů" zdobí herecké obsazení, kde kromě výše jmenovaných jsou ještě Tom Waits, Harry Dean Stanton, Gabourey Sidibe nebo Olga Kurylenko. Všichni dodávají filmu skvělé postavy a hlavně jejich skvělé provedení. Film stojí hlavně na silných dialozích, které jsou místy prostě geniální. Hádku o jednookých a slepých prostě z hlavy jen tak nedostanete. Dialogy jsou ale vždy silnou zbraní Martina McDonagha, takže v tomhle směru prostě nezklame. Jen škoda, že jako film to není trochu konzistentnější. Jako kdyby autor sám přesně nevěděl, co chce dělat, a tak spojil trochu moc prvků (film ve filmu, únos psa, mafiánská pomsta, atd.) do jednoho celku, který působí místy trochu zmatečně. Přesto ale budete mít dostatečně silný zážitek, který vás donutí ještě chvíli po filmu přemýšlet o tom, co jste to vlastně viděli.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak se nevyplácí krást psy.
Hodnocení: 75% za další skvělou dávku suchého humoru, skvělých hlášek a násilí


Žádné komentáře:

Okomentovat