úterý 26. února 2013

Naboř a ujeď (2012) - 45 %


Naboř a ujeď (Hit and Run, 2012)
Dax Shepard není zrovna nijak zářivá hvězda na hereckém nebi, ale sem tam už jsme ho někde vidět mohli. Já si ho osobně většinou vybavím jako astronauta ze snímku "Zathura: Vesmírné dobrodružství". Tenhle herec se rozhodl, že si natočí vlastní film, ke kterému napíše i scénář. Ten film se jmenuje "Naboř a ujeď" a není to první ukázka toho, že tenhle herec má vyšší ambice. Scenáristicky se již podílel na filmu "Brother's justice", kde si také zahrál hlavní roli. Když nevíte co by, napište si pro sebe vlastní scénář. U filmu "Brother's Justice" mu dělal režiséra David Palmer, s kterým se spojil i tentokrát. Takže ho v titulcích najdeme jako spolurežiséra, scénáristu a herce v hlavní roli. Jaké je shrnutí těchto informací? Někdo se inspiroval u Bena Afflecka. Jo, samozřejmě nesmím zapomenout na to, že si Dax Shepard dělal i producenta, i když ne jediného.
Ambice hezké, ale jak to dopadne v konečném důsledku? Kdybych měl film k něčemu přirovnat, asi bych to srovnal se snímkem "Sedm psychopatů", ale s tím, že zápletka není tak šílená a herecké obsazení není tak hvězdné, ale místy to má sakra náboj. Vyšperkované je to hlavně scenáristicky. Nemluvím o celém scénáři, ale místy to má ty správné grády. Sem tam jsou zde hluchá místa, ale dialogy jsou rozhodně to, co film posouvá výš. Není to Tarantino, není to McDonagh, ale některé hlášky jsou naprosto neskutečné. Například to, jak se řeší, jestli byl Alex ve vězení análně zneužit černochem, bělochem anebo asiatem. Prostě nejde se nesmát.
Jako celek ale působí scénář tak nějak nevyrovnaně. Skvělé hlášky se snaží skrýt příběh, který je neskutečně jednoduchý. Gagy se snaží zastínit fakt, že zde chybí zvraty a všechno plyne v tempu a ve směru, které byly od začátku očekávány. Není to film, který by měl ovlivnit něčí život, ale některé postavy jsou dobře napsané, některé scény skvěle promyšlené, ale pak najednou přijde pasáž, která je příliš jednoduchá, příliš nudná, příliš prázdná. I když zde existuje mezi postavami určitá historie, neznamená to, že by se s ní něco měnilo I když je očividně důležité, že hlavní hrdina měl něco s holkou, která teď po něm jde spolu s parťákem, který chce svoje peníze, vlastně je skutečnost, že spolu chodili, naprosto zbytečná, i když je několikrát zdůrazněná.
Je to škoda, že je tady tahle scenáristická - a vlastně i režijní - nevyváženost. Scény v autech se tváří lépe než ty z "Rychle a zběsile", ale ve skutečnosti jsou minimálně významné. Jsou prostě jenom na efekt. Místy efekt funguje, místy je to jen obyčejná honička s cílem, který s ní vlastně vůbec nesouvisí. Nejsmutnější je pak skutečnost, že postava, kterou ztvárnila Kristen Bell je jen prvkem, ke kterému může hlavní postava mluvit a vyměňovat si s ní nějaké dialogy. Pro děj je postradatelná, stejně jako její linie, ale bez ní by se jednalo o skutečně krátký film. Za skvělé hlášky velké plus, za zbytek spíše mínus. Nic světoborného to není.
Řešení toho, kdo ho análně znásilnil.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete trochu pobavit, ale zase ne moc.
Hodnocení: 45% za film, který vás může dostat nějakou tou hláškou


Žádné komentáře:

Okomentovat