pondělí 29. října 2012

Ong-bak, Pád Třetí říše, Bolt, Zathura, 3G a Skyfall


Ong-bak (Ong-bak, 2003)
"Ong-bak" není na první pohled nijak výjimečným kung fu filmem. Jeho zápletka vůbec není oslnivá. Máme zde vesničany, kterým někdo ukradne hlavu jejich Buddhy. Jeden mladík z vesnice se vydává po stopách těch, kdo hlavu odnesli. Jeho úkolem je samozřejmě vrátit hlavu zpátky své vesnici a případně potrestat ty, kdož se dopustili takového nactiutrhačství. Vypadá to na jednoduchý příběh o cestě za relikvií. No, co si budeme, nic jiného to ani není. Rozdíl mezi obyčejným kung fu filmem a "Ong-bakem" je v tom, že "Ong-bak" má svou ústřední hvězdu, kterou je Tony Jaa. Tony Jaa není Bruce Lee, není ani Jackie Chan. Když už jsme u toho, není vůbec Číňan. Tony je Thajec, zde se narodil a zde natáčel svoje první filmy. "Ong-Bak" není jeho prvním filmem, ale rozhodně patří k tomu, co z něj udělalo světovou hvězdu. Tony se velmi liší od stylu Bruce Leeho a šel v choreografii ještě dále, jinou cestou než Jackie Chan. Tony Jaa je mistr bojových umění, ale stejně tak je na něm vidět, že by mu nedělal problém ani parkour. Jeho skoky jsou místy prostě neskutečné. Je to výborný akrobat a rád to předvádí. Jeho let nad dětmi s bublifuky je prostě úchvatný a to je to jen jedna krátká scéna. Vlastně ale celá sekvence s útěkem přes město je neskutečná, a možná to vůbec nejlepší, co se v celém filmu stalo. Finální souboj se zlosynem už je jen finální souboj se zlosynem, v tom nic zas tak úchvatného není.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete trochu jiný styl akčních scén.
Hodnocení: 65% za neskutečně pohyblivého a agilního Tonyho Jaa

Pád Třetí říše (Der Untergang, 2004)
Hvězdou filmu "Pád Třetí říše" je Adolf Hitler. Ne, asi se raději trochu poopravím. Hvězdou je Bruno Ganz, který naprosto neskutečným způsobem ztvárnil německého diktátora, člověka, který se nebál zabíjet milióny lidí jen proto, že měli jiný původ, než jaký si on přál. Pravda, ona jeho ideologie byla trochu komplikovanější, ale do toho zasahovat nemusíme. "Pád třetí říše" je o tom, jak se Hitlerův život chýlí ke konci s tím, jak se ke konci chýlí i válka v Evropě. Sověti se dostali do Berlína a město je ničeno. Neustálým pozadím celého filmu jsou výbuchy bomb a střelba. Hitler se ještě snaží udělat něco, aby se situace změnila, ve svém bunkru chce vývoj zvrátit, ale postupně si uvědomuje, že už to není možné. Poslední chvilky tohoto šíleného muže jsou známé, ale když jsem sledoval, co skutečně udělal, když jsem ho mohl vidět v podání skvělého Ganze, došlo mi, že Hitler musel mít ještě dostatek příčetnosti, aby si uvědomil, že sebevražda je jediným řešením, jak odejít z tohoto světa v klidu a tak, aby sám sebe ušetřil procesů, které musely zákonitě následovat. Eva Braun, jeho milenka a v poslední fázi života i manželka, je zde vykreslena jako naprosto zfanatizovaná žena, která je schopna pro svého Vůdce udělat cokoli. Však nebyla sama. Film rozhodně nemá za úkol jen odsuzovat Němce, myslím si, že spíše než útok na národ, se jedná o ukázku toho, co všechno může člověk dosáhnout, když má dostatečné schopnosti a získá potřebnou moc. Lidé jsou za ním pak ochotní jít za jakýchkoli podmínek a dělat jakékoli kroky, jen aby se nestali těmi, kdo budou stát na druhé straně barikády. Je to šílené, ale jeden jediný člověk dokáže ovládat masy. I když masy budou vědět, že je to šílenec, budou stát za ním, dokud budou mít pocit, že druhá strana je horší a že tady na téhle straně - prozatím správné - čeká světlá budoucnost. Nebo alespoň její vidina.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když vás nezajímá válka v zákopech, ale za vůdcovským stolem.
Hodnocení: 80% za neskutečného Bruno Ganze a šílenství fanatických nacistů



Bolt - Pes pro každý případ (Bolt, 2004)
Mám pocit, že tenhle týden jsem si na sledování nevybíral úplně špatné filmy. "Bolt - Pes pro každý případ" sice není žádný geniální animák, ale jako zábava na odpoledne i s dětmi se to docela hodí. Bolt je totiž rozhodně speciální pes a rozhodně je pro každý případ, alespoň pokud jde o jeho paničku Penny. Bolt je totiž pes špionážní a má spoustu skvělých schopností. Nebo to tak alespoň vypadá a Bolt sám si to skutečně myslí. Díky nešťastné náhodě se však z filmového natáčení, kde všechny svoje příběhy prožíval, dostává do světa skutečného, kde zjišťuje, že všechno není takové, jak se na první pohled zdá a jak si on celou dobu myslel. svět je místo, ze kterého sice nemusí mít strach, ale rozhodně mu nepomůže jeho superštěkání, tavící pohled nebo cokoli podobného. Díky své neznalosti skutečného světa se dostává do komických situací, ať už nepochopením, anebo tím, že ho někdo jiný využívá a zneužívá jeho naivity. Přesto si ale dokáže získat přátele a nakonec jsme i svědky happy endu. Docela by mě zajímalo, jestli je to jenom proto, aby děti v kině neplakali, anebo je důvod jiný. Je fakt, že animák, ze kterého děti odcházejí uřvané, možná i se záchvatem, nebude pro společnost dobrou vizitkou. Hlavní hrdinové přece neumírají. Maximálně přijdou o nohu.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete akční animák, který má celkem spád.
Hodnocení: 60% za celkem originální příběh, který ale trpí klasickými chybami animáků

Zathura: Vesmírné dobrodružství (Zathura: A Space Adventure2005)
"Zathura: Vesmírné dobrodružství" je rozhodně zajímavý film. Autor literární předlohy - Chris Van Allsburg - je v Americe velmi známý a oblíbený autor dětské literatury. Známe především jeho knihy z filmového plátna. Kromě "Zathury" vám určitě něco řeknou snímky jako "Jumanji" nebo "Polární expres". "Jumanji" je můj oblíbený film, a tak jsem se na snímek "Zathura: Vesmírné dobrodružství" docela těšil, protože vychází ze stejného předpokladu jako "Jumanji". Postavy začínají hrát stolní hru, která kolem nich ale ožívá a oni prožívají neskutečné dobrodružství rovnou ve svém domě. A že to jsou dobrodružství skutečně nápaditá. Nebo alespoň "Jumanji". Přiznám se, že mě "Zathura" celkem zklamala. Kromě toho, že má dobré momenty, jsou zde i momenty, které vás naprosto odradí. Bratři spolu soupeří a postupně se má jejich vztah dostat do takové fáze, kdy zase budou bratry skutečnými. Jenže jejich soupeření je protivné od začátku a příliš mu nepřidají, když se o to víc hádají. Místy je to v kontrastu s tímhle zase až příšerně dojemné a sladkobolné. Jon Favreau si natočil film, který dospělým neublíží a děti na chvíli zabaví, a když nic jiného, tak alespoň rozvíří jejich představivost. "Jumanji" však bylo rozhodně nápaditější a zajímavěji provedené. "Zathura" je ze začátku pojata poměrně komorně, vše se odehrává vlastně jen jako zvuky, stíny, apod. Na jednu stranu velmi příjemná změna, na druhou stranu dvojice bratrů za chvíli omrzí. A myslím, že už jsme se několikrát přesvědčili, že Josh Hutcherson umí být pořádně otravný. S věkem se to příliš nemění. V jeho případě určitě ne. Pokud nemáte rádi bombastická sci-fi a "Jumanji" se vám líbilo, bude se vám líbit i film "Zathura: Vesmírné dobrodružství". Já jsem ale neměl nijak velkou touhu si tuhle hru zahrát. Tolik mě neoslovila.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se vám hodně líbilo "Jumanji" a chcete zažít něco podobného.
Hodnocení: 50% za to, že je to místy až neskutečně protivný film

Guns, Girls and Gambling (2011)
Quentin Tarantino vydláždil cestu podobným filmům jako je "Guns, Girls and Gambling". Obsazení navíc nasvědčuje tomu, že by to opravdu mohla být hodně zajímavá podívaná. Christian Slater, Jeff Fahey a hlavně Gary Oldman. To nejsou úplně neznámí herci, rozhodně ne poslední jmenovaný. Společně rozjíždějí kriminální zápletku, kde vlastně nejde tolik o policajty, jako o zločince samotné a o jejich snažení. Bohužel ve hře není kufřík s neznámým obsahem, který po otevření doslova září, ale smyslem celé honičky je stará indiánská maska, pardon, maska původních obyvatel kontinentu. Těch postav, které se dostávají do děje, je skutečně mnoho. Gay Elvis, Elvis liliput, asijský Elvis, Elvis Elvis, Kovboj, dvojice zkorumpovaných šerifů, rančer, náčelník, holka od vedle, indiánský zabiják, kluk, co je sleduje, zlodějka, vražedkyně v latexu. Postav je neskutečné množství a jejich osudy se navzájem tak proplétají, že se pomalu začnete ztrácet. Ale film samozřejmě vše vysvětluje natolik, že se nemusíte příliš obávat, že by vám něco ušlo. Zas tak komplikované to není. Pochopit příběh není takový problém, chybí zde nějaká zajímavější sekvence, a i když se vše tváří zašmodrchané, je to vcelku jednoduché a přímočaré. Přeskakování v čase a opakování sekvencí tak vyznívá spíš jako natahování filmu, který je i přesto poměrně krátký. Je to násilné, jsou zde hlášky, zajímavá je i forma, ale nového Tarantina rozhodně nečekejte. Sem tam se možná pousmějete, ale asi se víc budete nudit.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že filmy s dvojníky Elvise jsou ještě pořád cool.
Hodnocení: 40% za to, že je to místy vážně celkem dobré, hlavně formou, ale nakonec je to jenom obyčejné béčko, kde je až moc postav


The poster shows a man wearing a tuxedo and holding a gun, standing in front of an image that looks like it was taken from the inside of a gun barrel, with the London skyline visible behind him. Text at the bottom of the poster reveals the film title and credits.

Skyfall (Skyfall, 2012)
Dvacátý třetí díl legendární série je na světě. Je to již padesát let od té doby, co byl natočen snímek první s krátkým názvem "Dr. No" a již několik představitelů se v hlavní roli vystřídalo. Seana Conneryho nahradil na jediný díl George Lazenby, aby se Sir ještě jednou vrátil a pak na dlouho přepustil roli Rogeru Moorovi. Role se poté ve dvou filmech ujal Timothy Dalton, aby byla na dalších deset let přepuštěna Pierci Brosnanovi. Z jeho rukou se dostala k zatím poslednímu představiteli, kterým je Daniel Craig. Počítejte se mnou. Sean Connery 6 filmů, George Lazenby 1, Roger Moore celkem 7 (dosavadní rekordman), Timothy Dalton jen 2 a Pierce Brosnan skončil na 4. To nám dává dohromady 20 filmů. Pak přišel Daniel Craig a ten má doposud na svém kontě 3. Jsme tedy na čísle 23, které stalo tím, které určuje 50 let existence tohoto agenta na plátnech. Nutno říct, že "Skyfall" je filmem, který rozhodně nebyl natočen jako obyčejný další díl, ale jako skutečná pocta celé dlouhé (a nejvýdělečnější) filmové sérii, jaká doposud existuje. "Skyfall" byl natočen pro fanoušky. Vracejí se staré postavy, které jsme měli rádi, je zde zápletka, která není úplně komplikovaná, záporák, který je skutečně unikátní, M ve výborné formě, ale hlavně James Bond, jakého si svět zaslouží. díky herectví Daniela Craiga je to suchy Angličan, který se příliš nesměje, což Craig moc hrát nemusí, ale hlavně si v akci udržuje neskutečný styl. Ve chvíli, kdy naskakuje do vlaku, od kterého se právě málem oddělil, musí srdce fanouška zaplesat. I když je pravda, že tahle scéna byla již v traileru. Jsou zde ale další úchvatné akční scény, velikášské i komorní, prostě všechno. "Skyfall" nechybí vůbec nic, dokonce i z Bondovy minulosti se něco dovíme. Jako celek to funguje velmi dobře, ale pořád si myslím, že bude mít o něco větší hodnotu pro ty, kteří mají rádi celou sérii. Je zde poměrně velké množství odkazů na klasické díly. Přesto ale film zůstává moderní, i když ne zase tolik jako "Casino Royale". "Skyfall" vás nebude nudit, i když má přece jen trochu přepálenou stopáž a člověk má pocit, že toho padoucha snad nedostanou. Nakonec ale dostáváte to, pro co jste si přišli a možná ještě něco navíc. Očekávání dalšího dílu bude hodně velké.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když máte rádi nového Jamese Bonda a stýská se vám po tom starém.
Hodnocení: 75% za to, že je to vtipné, akční a hlavně pro fanoušky

Žádné komentáře:

Okomentovat