středa 6. února 2013

Las aventuras de Tadeo Jones (2012) - 35 %


Las aventuras de Tadeo Jones (2012)
V poslední době vzniká poměrně velké množství animovaných filmů mimo Spojené státy americké. Je to pochopitelné. Animované filmy jsou jedněmi z nejoblíbenějších, protože na ně chodí většinou celé rodiny. Rodiče vezmou děti a hned je tu i dvojnásobek tržeb za lístky, než na jaké by se dostal film standardní. Jenže... Německé "Hurá do Afriky!" bylo hlavně ekologickou agitkou bez originálního příběhu, Podobným snímkem je i australský "Happy Feet 2", němečtí "Hrdinové z říše Gaja" také zrovna neoslnili, i když to už je kousek starší jako norské "Zachraňte Jimmyho", od kterého jsem očekával rozhodně víc. Čím tedy mohl překvapit film, který se natáčel ve Španělsku?
Hned plakát nám napovídá, že půjde o variaci na "Indiana Jonese". Tou film "Las aventuras de Tadeo Jones" také je. Tadeo Jones, v anglické verzi Tad Stones, je v podstatě Indiana Jonesem, který uniká před různými netvory, aby zachránil nádherné a starobylé artefakty. Problém je jediný - všechno se to odehrává v Tadeovi mysli. Ve skutečnosti je jen pracovník na stavbě, který sní o tom, že by byl světově známým archeologem. Tím si nás Tad má hned od začátku získat. Také tím, že je to vlastně pořádný ňouma a v životě nemá velké štěstí. Ale to se má změnit.
Jak jinak než naprostou shodou náhod se Tadeo Jones dostává ke skvělému objevu, aby si alespoň jednou za život mohl prožít svůj sen naplno, ukázat všem, že je vlastně velký srab, ale nakonec se promění v toho, kdo všechno zachrání, nebo u toho alespoň bude. Ano, tady se film trochu hroutí a divák si uvědomuje, že tohle je strašně neoriginální, ale co je horší, je to strašně předvídatelné. Když uvidíte postavu, okamžitě poznáte, jestli je to záporák, nebo klaďas, nesmí zde chybět jeden otrava, co se snaží něco si ukrást pro sebe a přitom způsobit problémy. Kreslený "Indiana Jones" bez invence a nápadu, dokonce nesmí chybět ani příslovečný balvan, který se za postavami valí, jen těch postav, co uniká, je víc, a ten balvan je zapálený.
Film nevyniká ani svou animací, která chce být moc 3D, ale postavy ve skutečnosti vypadají jako nafouklé narůžovělé balóny v oblečení. Realističnost příběhu je trochu větší než u amerických filmů, postavy zde umírají, ale krev samozřejmě nečekejme. Hlavní hrdinka, archeoložka, do které se Tadeo zamiluje, má navíc poměrně bujný dekolt, což, přiznám se, mě u animovaného filmu překvapilo, i když si nemyslím, že by to bylo na škodu.
"Las aventuras de Tadeo Jones" je snímek, který má dva základní problémy - neoriginálnost a nijak skvělou animaci. Tohle stačí k tomu, aby se film stal nezábavným, kdy očekáváte špatné vtipy, ty dobré se nedostaví, protože to by asi byla škoda. Snímek tak vyznívá neskutečně tuctově. Nejhorší na tom je, že se jedná o španělský snímek, ale španělského zde není vůbec nic. Proč? Vždyť je to taková škoda. Proč není španělský snímek víc španělský? Proč si autoři nevytvořili vlastního hrdinu, který by byl specifický. "Las aventuras de Tadeo Jones" je pouze recyklace kultu, který podobné "pocty" rozhodně nepotřebuje.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak by vypadal špatný Indiana Jones v kreslené podobě.
Hodnocení: 35% za jeden ne až tak špatný pokus, který je ale nakonec jen obyčejnou kopií slavnějšího kolegy

Žádné komentáře:

Okomentovat