středa 27. února 2013

Freaky Deaky (2012) - 55 %


Freaky Deady (2012)
V současné době je naprosto běžené, že se točí kriminální filmy, které jsou, spíše než napínavé, humorné.  Trend je poměrně logický. Lidé se chtějí bavit. Chtějí od svých všedních starostí odskočit k něčemu, co jim nebude příliš zatěžovat hlavu. Takové filmy mohou být skutečně zajímavé. Stačí pojmout klasický kriminální film trochu jinak a hned to vypadá, že sledujete něco originálního. Přístup využil například William Friedkin ve svém snímku "Killer Joe". Příkladem takového filmu může být "Naboř a ujeď", což už je komedie prvoplánová. Záleží pak hodně na scénáři a na tom, jak se humor vlastně pojme.
Snímek "Freaky Deaky" se zaměřuje především na humor situační, který je místy téměř absurdní, protože se scénáristé snaží zatáhnout jednotlivé situace o něco dál, udělat je trochu jiné, než jaké většinou ve filmech jsou, a to z nich dělá scény celkem zábavné. Když se k tomu přidají navíc celkem zábavné postavy, může to být i legrace. Zábavné postavy ve snímku "Freaky Deaky" rozhodně nechybí. Billy Burke, který byl jedinou světlou stránkou série "Twilight" si hraje na drsného detektiva v 70. letech a jeho postava je téměř noirová. Je to v kontrastu s tím, jak se někdy chová a hlavně s kým se musí dostat do kontaktu. Christian Slater si střihnul dalšího cvoka, nejvíce ale zaujme Crispin Glover, který je s dlouhými vlasy téměř k nepoznání. Sestavu pak doplňuje ještě nějaká ta pěkná žena a sem tam nějaká známější tvář herce, na jehož jméno si stejně nevzpomenete.
Detroit, rok 1974. Specialista na bomby Chris se dostává do kontaktu s bombami až ve chvíli, kdy odchází od speciální jednotky. Najednou je dynamit všude. Kdo chce postavy oddělat? A proč je vlastně těch postav tolik? Kdo je s kým? Snímek nás postaví před velké množství charakterů, ale nemusíme se bát, že bychom se v nich ztratili. Každý je naprosto jiný, snad až na to, že u každého máte pocit, že jsou to cvoci. Dynamit se objeví na křesle, kam si sednete, v autě, kde hledáte svojí trávu, v krabici, která vyžaduje hodně obezřetné zacházení. Všechno je pak doplněno humorem, který vás nevyrve ze židle, ale třeba se i usmějete.
"Freaky Deaky" je komediální krimi, kterému se daří vytvořit tak specifickou dobu, že máte pocit, že jste v roce 1974, stejně jako si myslíte, že je rok 2013. Zas takovou hlavu si s dobou nedělali, ale právě to dělá film také kouzelným. Bohužel jeho rozplétání nakonec vede k tomu, že se nás snímek snaží spíš unudit. Kdybych měl srovnat s "Alpha Dog", který jsem recenzoval před "Freaky Deaky", tak oba filmy jsou naprosté opaky. První má skvělý závěr, který film nezachraňuje, druhý má skvělý úvod, který se rozmělňuje v závěru, jenž film spíš sráží. Nakonec je z toho tak nějak průměrná podívaná.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete pobavit, i když možná sem tam nebudete vědět proč vlastně.
Hodnocení: 55% za pár dobrých scén a celkově poměrně absurdní kriminálku


Žádné komentáře:

Okomentovat