neděle 24. února 2013

A Perfect Ending (2012) - 30 %


A Perfect Ending (2012)
"A Perfect Ending" je dalším filmem, který u nás bude spíše neznámý. Moc se není čemu divit. Na jednu stranu snímek, který se snaží zobrazovat něco, co osobně považuji v naší společnosti za normální, na druhé straně nezachází do takových podrobností, aby bylo možné mluvit o snímku skandálním. Zároveň si říkám, že ani ta nahota zde není nijak závratně řešena, pořád jsou zde scény, kde si přes sebe herečka rychle přetahuje deku. Proč? Protože to tak mají v Hollywoodu prostě naučené. Z vlastní zkušenosti vím, že tohle se většinou neděje. Ať už já, nebo moje přítelkyně, když se jdeme z postele rovnou obléct, tak sebou deku netaháme, ale jdeme tak, jak jsme měli chodit v Ráji, kdyby to Adam s Evou nepodělali.
O čem, že vlastně "A Perfect Ending" je a proč by to mělo šokovat? Ze začátku to úplně jasné nebude. Rebecca je provdaná za muže, který je bohatý. Jejího manžela mimochodem hraje John Heard, kterého stejně budu vidět pořád jako tátu Kevina ze "Sám doma". Je to hezké. Ona si žije v luxusu, ale ve svém věku si uvědomuje, že možná měla od života chtít trochu víc. Začíná se tím, že vlastně nikdy nepoznala orgasmus. Vzhledem k tomu, že má znalé kamarádky, které jí nenechají ve štychu, navrhnou jí, ať to zkusí se ženou, protože ta mnohem líp než chlap ví, co se má dělat, jak silně, jak intenzívně, atd.
Rebecca se k tomuhle nápadu moc nemá, ale vyzkouší to. Její tři následné pokusy končí fiaskem, ale nakonec to všechno vede k  tomu, že skutečně s luxusní prostitutkou Paris skoční v posteli. Dostáváme se k bodu, podle kterého by se snímek dal definovat jako kontroverzní. Postelové scény tu jsou zabrány poměrně komplexně, ale nutno říct, že se záběry sem tam opakují a zase nic tak převratného se tu neděje. Tolik tedy kontroverze. Romantika a něžnost z toho docela čiší, což je pozitivní, protože jinak toho na "A Perfect Ending" zas tolik pozitivního není.
Zase se setkáváme s tím, že se nám tu na sebe vrství klišé. Kamarádky, kterým se hrdinka se vším svěřuje, manžel, který se chce napravit, ale pozdě, děti, které kolem čmuchají. Tohle všechno je tak nějak normální, což se film snaží oživit zajímavými prostřihy, kdy se střídají současnost a minulost, myšlenkové výjevy s tím, co se skutečně děje. Nějak moc to nefunguje a filmu to nepřidává. Snad jen na troše těch emocí, které jsou zabity závěrem, který je tak silný, že by se o něj i hůl zlomila, kdyby ho chtěl někdo umlátit. Když nevíte coby... Ne, nebudu spoilerovat, ale když chcete z poměrně zajímavé romantiky udělat emotivně silný a přitom nudný snímek, uděláte přesně to, co se stalo na konci. Zajímavé záběry, ale nic, co by zásadně řešilo problematiku. Příště hutněji a bez zbytečných patetických kolotočů.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že láska mezi ženami může být stejně silná jako mezi dvěma různými pohlavími.
Hodnocení: 30% za film, který chtěl být zajímavý, ale není


Žádné komentáře:

Okomentovat