čtvrtek 14. května 2015

5x Hercule Poirot: Smrt v oblacích, Nástrahy zubařského křesla, Dobrodružství egyptské hrobky, Outsider, Žlutý iris


Hercule Poirot: Smrt v oblacích (Agatha Christie's Poirot: Death in the Clouds, 1992) - 85 %
Jakmile se vražda odehraje přímo před Herculem Poirotem, navíc v letadle, a ještě tak, aby si toho on ani nevšiml, to už je přece jen něco, co stojí za pozornost. Hercule pak vede parádní vyšetřování, které obsahuje rekonstrukce, hodně cestování a klasické rozuzlení před skupinkou lidí, kdy netušíte, kdo je vlastně vrah. Skvělý díl.

Hercule Poirot: Nástrahy zubařského křesla (Agatha Christie's Poirot: One, Two, Buckle My Shoe, 1992) - 80 %
Být lidmi, kteří se nacházejí v blízkosti Hercula Poirota, tak se začínám bát. To si takhle pan detektiv zajde k zubaři a o pár hodin později je dentista nalezen mrtvý. Jenže s umíráním to začíná být ještě bohatší a mrtvých je více. Výborně nakombinované a zápletka parádně dotažena až do samotného konce.

Hercule Poirot: Dobrodružství egyptské hrobky (Agatha Christie's Poirot: The Adventure of the Egyptian Tomb, 1993) - 80 %
Jakmile se něco odehrává v Egyptě, jsem z toho prostě nadšený. Mám Egypt rád. Tady navíc vidíte v Egyptě Hercula, který se k tomu písku a horku absolutně nehodí. I to je krásný kontrast. Agathě se podařilo skvěle vysvětlit to, jak může fungovat prokletí hrobky, pokud se zneužije inteligentním a zvráceným člověkem, který se trochu vyzná v psychologii.

Hercule Poirot: Outsider (Agatha Christie's Poirot: The Underdog, 1993) - 75 %
Jakmile se někde ocitne politika, už to pro mě není tak zajímavé, ale v případě Poirota to až tak moc nevadí. Když dáte jako mrtvého člověka, který byl pěkně hnusný, skoro máte pocit, že si to i zasloužil. Vyšetřování je rychlé, zajímavě provedené, ale stejně se neubráníte pocitu, že tohle je jeden z těch méně úchvatných dílů. Alespoň je ale místy dost zábavný.

Hercule Poirot: Žlutý iris (Agatha Christie's Poirot: The Yellow Iris, 1993) - 85 %
Tady se mi strašně líbila forma, jakou je příběh vyprávěn. Nejprve Hercule Poirot odhaluje minulou událost, která se mu stala a která očividně bude mít důsledky v jeho současnosti. Jeden detektivní případ z Poirotovi minulosti, který prostě musí vyřešit, i když se mu to zatím nepodařilo. A samozřejmě, že jej vyřeší.

Žádné komentáře:

Okomentovat