úterý 24. února 2015

Slovo, Dobrý voják Švejk, Švejk na frontě, Švejk v ruském zajetí, Vánoční příběh


Slovo (Ordet, 1955) - 90 %
Nečekal jsem, že mě ten film bude bavit, ale jeho pomalé tempo mě najednou strhlo, což mě nesmírně překvapilo. A to i proto, že tohle je film o víře v boha. Primárně je to křesťanský film, ale smysl je možné vztáhnout na jakoukoli víru. A ten konec... Se zatajeným dechem jsem čekal, jak to dopadne, a to i přesto, že jsem to věděl.

Dobrý voják Švejk (1926) - 70 %
Nikdy jsem tuhle němou verzi neviděl, a tak jsem byl docela zvědavý, jak se to povedlo. A musím uznat, že tenhle první díl, který má něco okolo půl hodiny, se Karlovi Lamačovi povedl. Vtipy se zde neztrácí, a to i přesto, že většina jich je primárně podána v mezititulcích. Karel Noll se pro tu roli narodil.

Švejk na frontě (1926) - 40 %
Docela propad, oproti prvnímu filmu, který byl zábavný, zajímavý. Tohle je prostě jenom nuda, plácání se na místě, které nezachrání ani neustálé konfrontování Švejka s Lukášem, kterého si zahrál samotná Lamač. Je to spíše takové intermezzo, které nás mělo připravit na třetí díl, který už zase stojí za to.

Švejk v ruském zajetí (1926) - 60 %
Ruské zajetí se povedlo více než "Švejk na frontě", ale zase se mi více líbil první Lamačův film "Dobrý voják Švejk". Ruské zajetí režíroval Svatopluk Innemann a nová režie sérii prospěla. Je to nabité vtipem, který funguje, krátký film rozhodně nenudí, a celkově je rozhodně čemu se smát a nad čím se bavit.

Vánoční příběh (A Christmas Story, 1983) - 70 %
Říkal jsem si, proč má ten snímek tak vysoká hodnocení, ale on ten dětský pohled na Vánoce, navíc na Vánoce velmi specifické, kde jde o jednu dětskou hračku, která není úplně bezpečná, ale hlavně jde o rodinu, která je správně ujetá, ale ne přehnaně, stojí za to. Je to zábavné, nezastaví se to a nakonec to má i vtipné a pořád vánoční vyústění.

Žádné komentáře:

Okomentovat