úterý 3. února 2015

Sedm nevěst pro sedm bratrů, Dakota, Probuzení, Dark Command, Proč?


Sedm nevěst pro sedm bratrů (Seven Brides for Seven Brothers, 1954) - 75 %
I když se na první pohled jedná o prazvláštní kombinace - westernový humorný muzikál, kde je hlavní dějová linie okolo ženitby sedmi bratrů - tak v konečném důsledku je to výborné. Pokud muzikálový western, tak rozhodně v tomhle provedení. Kromě skvělých barev a výborných písní, snímek vyniká humorem a akrobatickými scénami.

Dakota (1945) - 65 %
Hezké, roztomilé, na svou dobu prostě pěkné. John Wayne zde není ještě takový chlapák jako později, ale i jako romantický hrdina je docela dobrý, hlavně když je celý film odlehčený. Dobře se na to kouká a vzhledem k tomu, že je to celkem krátké, dá se to docela dobře snést i v dnešní době, kdy už lidi na černobílé kousky moc nekoukají.

Probuzení (1959) - 90 %
Tohle je můj skutečně první film, který natočil Jiří Krejčík, a musím říct, že mi málem spadla brada. To, jak snadno zde vodil herce, a jak ti hráli naprosto přirozeně, jak zajímavý byl příběh a jak realisticky byl podán, a to i přesto, že se zde objevují herecké legendy, které máme nějak zafixované, to mě naprosto ohromilo. Výborný film, kde i ten závěr nakonec snesete.

Dark Command (1940) - 60 %
Waynova klasika. Celkem dobrý scénář, který má navrch hlavně v úvodu, ale postupně začíná být až trochu jednoznačný. Ten začátek je ale jednoduše dobrý a rozhodně stojí za to se na něj podívat. Trochu moc tu bylo textu na čtení, místo aby to bylo řečeno hlasem, ale tak to je jen hezký ukázka toho, že němý film v té době ještě dozvukoval.

Proč? (1987) - 80 %
Tady si sedly forma a příběh. Jedná se vlastně o takový hraný dokument, který sleduje jeden soudní proces a vrací se k tomu, proč vůbec k procesu došlo. Je to natáčeno s flashbacky, je to výborně prostříháno a sestříháno dohromady, a ukazuje, jak je snadné se dostat do problémů jen proto, že se fandí Spartě. Ale tak je to Spartě, že jo...

Žádné komentáře:

Okomentovat