pondělí 23. února 2015

Marty, Nebojsa, Pelíšky, The Trip to Italy, Osudy dobrého vojáka Švejka


Marty (Marty, 1955) - 85 %
Romantika o tom, jak si obyčejný chlap konečně našel ženskou. Kdo by to byl řekl, že mě něco tak jednoduchého, bude tak bavit. Tady se ale skvěle ukazuje, že když je příběh dobře napsaný, dobře zrežírovaný a samozřejmě excelentně zahraný, vyjde z toho něco skvělého. "Marty" je ukázka toho, jak může jednoduchý nápad fungovat. Konečně také vidím Ernesta Borgnineho v parádní kladné roli.

Nebojsa (1988) - 80 %
Vždycky jsem tuhle pohádku měl rád, ale až letos mi došlo, jak je vlastně hororová. Tam jsou momenty, kdy se skutečně může člověk snadno bát. Je to hodně vyvážené Vetchého tajtrlíkováním, které může být pro někoho docela otravné, ale mě tenhle příběh o statečném člověku mě prostě pořád baví.

Pelíšky (1999) - 100 %
Po roce 1989 bylo natočeno poměrně hodně filmů, které se snaží vyrovnat z minulostí, ale pokud se to nějakému skutečně povedlo, jsou to právě Pelíšky. Je to film, který v sobě má všechny emoce, které ve filmu můžete mít. Budete se smát, budete plakat, budete cítit nostalgii, budete rádi, že to vidíte, protože si uvědomíte, že tohle je geniální zachycení doby a především lidí, kteří v ní žili.

The Trip to Italy (2014) - 55 %
Ta Itálie je zde krásně ztvárněna a dívat se na to jídlo, to je prostě skvělé, jenže na to se můžu dívat i v jiných filmech, nejlépe přímo zaměřených na vaření. Jsou zde místy krásné scény, ale samotní protagonisté mě tak moc nedostali. Snad kdybych viděl seriál, měl bych k nim vztah, ale takhle... Nesmál jsem se, i když některé imitace rozhodně nebyly špatné. Hlavně Michael Caine se mi líbil.

Je to přece jen němý film, což rozhodně není pro každého, na druhou stranu, ten Švejk je tu prostě výborný. bohužel některé části, hlavně ta prostřední, jsou celkem hluché, což celkový dojem z filmu poměrně razantně snižuje. Pro dnešního diváka je ale tenhle sestřih tří původních krátkých filmů asi lepší, když už se tedy rozhodne na němý film kouknout.

Žádné komentáře:

Okomentovat