pátek 20. února 2015

Giv'a 24 Eina Ona, U nás v Kocourkově, Po zlém, Údolí včel, In Old Monterey


Giv'a 24 Eina Ona (1955) - 45 %
Sice to může být první film z Izraele, který prorazil za hranicemi země, ale bohužel to nic nemění na tom, že je to snímek celkem nudný a v celkovém svém pojetí roztříštěný. Ty osudy si musí člověk jako silné a emotivní spíše domýšlet, než aby je prožíval přímo při sledování. Prožidovský přístup mi nijak nevadil, ale rozhodně filmu nijak nepomohl.

U nás v Kocourkově (1937) - 80 %
Werich je v téhle roli prostě neskutečný. Není zlý, ale přesto je to pěkný šmejd. Jenže oni si to ti blbci prostě zaslouží. To, jak jsou ve filmu lidé popisováni, to je neskutečně aktuální a mělo by se to promítat i v současnosti. Lidé jsou hloupí, ale nevadí jim to, když se mají dobře. Možná jen toho hrdinu si musí volit opatrně.

Po zlém (In Harm's Way, 1965) - 70 %
Takový ten film, který má všechno, co by měl mít. Je to dáno bohatou stopáží, která Premingerovi možná až trochu moc nabobtnala. Je to válečné drama, je to místy komedie, je to vztahové, emotivní, smutné, ale jsou zde i silní hrdinové a pořádný záporák. Kirk Douglas je v tomhle směru neskutečně zajímavý a jeho postava je prostě skvělá, a to i proto, jak ji zahrál.

Údolí včel (1967) - 90 %
Film, který je považován za jeden z nejlepších, jaké kdy u nás byly natočeny. Když jsem se díval, měl jsem pocit, že sleduji Bergmana. Pomalé, ale v každé chvíli intenzívní s neskutečnými hereckými výkony, které jen umocňují sílu celkového zážitku. Je to jeden z těch filmů, které se musí vidět. Mohou vás nechat chladným a řeknete, že je to pro intelektuály, ale stejně tam někde budete cítit, že to s vámi něco udělalo.

In Old Monterey (1939) - 70 %
Přesně takový ten film, u kterého si řeknete, že natáčení westernů a jejich promítání bylo ve své době prostě zábava. Je to film, který je místy vtipný, má skvělé akční scény, kde je velké množství lidí, a je vidět, že už se hodně hraje na to, že Gene Autry byl oblíbenou postavou/hercem. hezky vytvořené alter ego, které má stejné jméno jako jeho představitel.

Žádné komentáře:

Okomentovat