středa 24. září 2014

The LEGO Story, Jezábel, The Camera, Hvězda kriminálu, The Strange Thing About the Johnsons


The LEGO Story (2012) - 70 %
Vizuálně parádně zvládnutý snímek o tom, jak se vyvíjela společnost lego od jedné malé truhlářské dílny, až po obrovskou společnost, jakou je dnes. Jsou zde zaznamenány zajímavé momenty, které udávaly směr tomu, jak se bude společnost vyvíjet, ale je to podáno tak, aby to bylo zajímavé pro děti i pro dospělé. Koho LEGO baví, tak si určitě připočte ještě něco navíc.

Jezábel (Jezebel, 1938) - 80 %
Že je Bette Davis úchvatná, to už jsem nějakou dobu věděl, ale právě díky tomuto filmu jsem se o tom zase mohl přesvědčit. Její herecké podání je natolik skvělé, že nemá ve filmu konkurenci. Není to herečka, kterou kamera miluje, od toho tu byly jiné, ale je to herečka s neskutečným talentem, který dokázala podat jedinečně. Její Julie je přesně taková žena, která vyžaduje výbornou představitelku. Samotný scénář pak určitě není slabý a má vhodné zvraty.

The Camera (2011) - 70 %
Jeden z těch příjemných, u kterých jste rádi, že tam není vůbec žádný rozhovor, nepadne tu jediné slovo. Je to kouzelné, milé, a i když je zde nějaký fantastický prvek, nic to nemění na tom, že tohle je hezká filmová poezie, která prostě funguje. Není potřeba vysvětlovat, není potřeba se rozkecávat, prostě nechte diváka, aby si tohle fotografování užil.

Hvězda kriminálu (Starred Up, 2013) - 75 %
Drama je to dobré, nejsou zde momenty, kdy by se člověk mohl smát. Ke konci to ještě graduje, i když je to v podstatě nevyhnutelné vyústění, čemuž napovídá dosavadní průběh celého filmu. Jsou zde výborné scény, při kterých vás skutečně bude mrazit, což je přesně to, co film potřebuje. Možná to udělat ještě o něco vyhrocenější a bylo by to skutečně vrcholné.

Rozhodně zajímavé téma, které není zpracováno až tak dobře. Celé je to pojato až moc útržkovitě a některé scény jsou jen na efekt, protože nemají moc logiku a opravdu vycházejí jen ze scénáře. Skoro mi přijde, že tvůrci prostě počítali s tím, že samo téma a jednotlivé dialogy o něm budou dostatečné k tomu, aby to utáhlo divákovu pozornost po celou dobu. Je to ale přece jen docela nedostačující.

Žádné komentáře:

Okomentovat