čtvrtek 18. září 2014

Ladič pian, Velká iluze, The Psychology of Dream Analysis, 300: Vzestup říše, Adelaide


Ladič pian (L'accordeur, 2010) - 80 %
Aneb jak je možné horor, respektive thriller pojmout celkem poeticky a představit divákovi zajímavý příběh a do toho ještě zajímavé vyústění. Hlavní postava je přece jen někdo, do ve vás hned vzbudí emoce, ale to, co se jí stane, je přece jen trochu nečekané. Z tohoto důvodu - a především díky němu - stojí za to se na film podívat.

Velká iluze (La grande illusion, 1937) - 80 %
Zase trochu jiný pohled na válku a na to, jak může válka působit na člověka jako na jedince, ale i jako na součást společnosti. Film má neskutečně zajímavý nádech komedie, ale sám o sobě komický není. Jen celkové pojetí ukazuje, že by to mohla být legrace, ale prostě není a nemůže být. V tomhle směru je to pak realističtější, než na první pohled mnohem vážnější filmy.

Co se stane, když se vám zdá sen o člověku, kterého neznáte, ale v tom snu se do něj zamilujete? Asi nic divného, ale co se teprve stane, když do něj narazíte za všedního dne a zjistíte, že je skutečnou osobou? O tomhle je snímek "The Psychology of Dream Analysis", který není až tak vtipný, jak by mohl být, což nakonec vede k tomu, že není ani dostatečně dramatický.

300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire, 2014) - 40 %
Nějak jsem si říkal, proč má smysl pokračovat v něčem, co je uzavřené a samo o sobě skvěle stojí. Záměry jsou samozřejmě čistě komerční, což se projevuje na samotném příběhu, který se nuceně snaží našroubovat na dění prvního filmu a skvěle se mu daří obejít se bez většiny postav prvního filmu. Nic to nemění na tom, že se jedná pouze o efektní onanii nad moderním pojetím akce, které je sice brutální, ale to je přece jen dost málo, ne? Nějaké procento za nahou Evu Green. Ten pohled na ni stojí za to.

Adelaide (2009) - 50 %
Docela dobrý nápad, který je zajímavě uveden, ale následně je s ním pracováno až neskutečně nudně, unaveně. Jako kdyby se nakonec tvůrci rozhodli, že se z toho nebude dělat věda a tohle bude jen další červená knihovna, která je v jednu chvíli jen trochu dramatičtější a na první pohled drsnější. Ale není tomu tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat