pondělí 24. března 2014

Robin Hood, Ledově ostří, Křižovatka smrti 2, Chicago, Rocky


Robin Hood (Robin Hood, 2010) - 40 %
"Robin Hood" aneb jak z krásné legendy udělat naprosto obyčejný historický velkofilm. To, že se Ridley od začátku snaží o to, aby film vypadal historicky věrohodně, nic nemění na tom, že příběh je neskutečně nudný a legendární postavy mění jen na stromky ohýbané časem dějin. Neskutečně špatný casting vedl k tomu, že se vám postavy ani nemohou líbit. Ridley udělal z legendy opravdu něco neskutečně obyčejného, kdy film nezachraňuje rozhodně ani skutečnost, že postrádá jakékoli napětí. Russella mám poslední dobou hodně rád, ale za tohle určitě ne. S hrdiny je těžké se ztotožnit, události vás v podstatě neznamenají. To vede k tomu, že si dvě hodiny a půl spíš protrpíte, anebo se budete raději věnovat něčemu jinému.

Ledově ostří (Blades of Glory, 2007) - 70 %
Tohle je tak blbý nápad, že člověk nemůže jinak a prostě se pro něj nadchne. Sportovní pár v krasobruslení netvoří muž a žena, ale dva muži. V podání Willa Ferrella a Jona Hedera se jedná o skvělou dvojici, jejíž zápolení a výhra i prohry jsou prostě zábavné. Některé vtipy jsou naprosto výborné, krasobruslařské prostředí ještě není tak okoukané, a proto zaujme. Ano, u tohohle jsem se opravdu bavil.

Křižovatka smrti 2 (Rush Hour 2, 2001) - 45 %
Naprosto stejný formát jako jednička. Jde hlavně o to, že Chris Tucker je uřvané pako, které dělá problémy jen tím, že řve, Jackie Chan je pak celkem čestný borec, který se také snaží o komedii. Zápletka nudná, nepřekvapivá, i když si o sobě myslí opak. Podruhé už to prostě není taková sranda, obviňování z rasismu je pořádná nuda. Film je mnohem křečovitější a vyčpělejší, než aby se to sneslo naprosto s klidem.

Chicago (Chicago, 2002) - 80 %
Nejednalo se o zážitek, na který bych nikdy nezapomněl, asi i trochu proto, že ty písně zde prostě znám. Nejsou však tím úplně nejlepším. Tím je jednoznačně forma, kde se prolínají kabaretní scény s těmi klasickými, příběhovými. Je to oslava kabaretu a jeho krásného cynismu, stejně jako i cynismu lidí obecně. Každý může být hvězda, každý se může stát hvězdou. Stačí jen dobrý marketing. Muzikál, který má myšlenku. Výborné. Jen škoda, že jsem snímek neviděl s lepší náladou. Na jevišti musel vypadat skvěle.

Rocky (Rocky, 1976) - 100 %
Do tohohle filmu jsem se zamiloval už jako dítě a pořád je to pro mě silná podívaná, která působí přesně tak, jak má. Sylvester Stallone podává neskutečně civilní výkon a je ve své roli uvěřitelný jako snad nikdy. Díky tomu s ním může člověk snadno soucítit a může s ním pomalu stoupat na vrchol, kterého nakonec dosáhne, i když asi jinak, než to původně vypadalo. Dneska už to je trochu ohrané, ale je to proto, že se hodně snímků inspirovalo v té krásné vytrvalosti a snaze dosáhnout nemožného. Sly napsal skvělý scénář, který nemohl zahrát lépe nikdo jiný. Je skoro škoda, že z příběhu udělal sérii, ale stejně se nemůžu dočkat, až si po prvním filmu pustím i ty další.

Žádné komentáře:

Okomentovat