pátek 20. prosince 2013

Vysoko v horách, Green Street 3: Never Back Down, Tajemný ostrov, I Walk Alone, Zvířátka a petrovští


Vysoko v horách (High Sierra, 1941) - 70 %
Dobrý herec na sebe někdy strhává pozornost jen tím, že je ve filmu, někdy svým skvělým výkonem. Takový podává Humphrey Bogart ve snímku "Vysoko v horách", kde mu věříte jak toho mafiána, tak toho člověka, který by teoreticky mohl mít i nějaké srdce. Není takovým klasickým rozervaným hrdinou, ale nemá k němu daleko. Někdy to jsou prostě okolnosti, které nás nutí k něčemu, co nechceme.

Nemám rád Scotta Adkinse a po tomhle snímku se na tom nic nezměnilo. Nějaká návaznost s předchozími filmy je naprosto nesmyslná, ani nemá cenu ji hledat. Jsou zde akorát velmi podobné charaktery a více méně jde pořád o fotbal, i když to je celkem jedno. V první řadě jde ale o bitky, které jsou celkem drsné, to se musí nechat. Jako celek je ale snímek vlastně o ničem, což je docela smutné. Zanechalo to ve mě asi tolik jako druhý, tedy skoro nic.

Tajemný ostrov (Mysterious Island, 1961) - 70 %
Ono to vypadá, že těch triků je zde docela hodně, ale v konečném důsledku je jich bohužel celkem málo, což je rozhodně škoda. Ray Harryhausen by si díky svým schopnostem zasloužil maximum prostoru, ale snímek si to místy hodně zjednodušoval, což je škoda. Je to taková hodně americká verze klasické verneovky. Nebýt nádherných trikových sekvencí, kterých jsem čekal mnohem víc, není snímek opravdu ničím zajímavý, což je neskutečná škoda. Závěr celkový dojem hodně napravuje, a to i díky skvělé hudbě.

I Walk Alone (1948) - 75 %
Snímek, kterému vévodí Kirk Douglas, který ukazuje, že mohl zahrát v podstatě jakoukoli postavu, tedy i zápornou. Je gangsterem, který nedělá žádné velké akce, spíš menší věci, ale žije si dobře. Když se vrací po 14 letech ve vězení jeho parťák, má Kirkův hrdina strach, a tak osnovuje. Škoda ženské hrdinky, která opravdu není dobře vybrána. Lisabeth Scott má specifické rysy obličeje, které jsou místy bohužel negativně podpořeny mejkapem, což z ní dělá nepěknou ženu. Napínavý film, u něhož do konce nevíte, jak to dopadne. Noirová hra se stínem místy výborná.

Je to trochu smutné, ale tohle je moje první pořádné seznámení s Jiřím Trnkou, alespoň v dospělosti ano. Myslím, že jsem jako dítě něco od této umělecké legendy viděl, ale prostě si to nepamatuji. Tenhle krátký film nijak zásadně nevyniká, snad jen těmi rýmovanými texty, na druhou stranu je ale animace ladná, přesná, jen to pozadí je takové hodně zjednodušované. Na druhou stranu nechybí kraťasu atmosféra a nápad.

Žádné komentáře:

Okomentovat