pondělí 16. prosince 2013

The Story of 'Little Red Riding Hood', Stupeň 8: Armageddon, Faroeste caboclo, Mighty Joe Young, The Story of 'Hansel and Gretel'


The Story of 'Little Red Riding Hood' (1946) - 80 %
Na rozdíl od "The Storybook Review" je tohle pohádka, která má slovo vypravěče. V tom ale netkví její krása. Ta je v postavách, v hudbě a vlastně celé atmosféře. Vlk je naprosto úžasný a ve chvíli, kdy se objeví v posteli po babičce, je skutečně děsivý. Do toho ta výborná hudba a slova vypravěče. Výborné Klasické podání pohádky, kdy díky geniální animaci a práci s loutkami máte pocit, že ten vlk je skutečně živý.

Stupeň 8: Armageddon (CAT. 8, 2013) - 40 %
O televizní tvorbu se nějak moc nezajímám, určitě nesystematicky, ale když už se ke mně něco náhodou dostane, nepohrdnu. Proč ne zrovna kanadské katastrofické béčko? Je to klasika. Lidi si na sebe vymyslí nějakou katastrofu, kterou se pak snaží v obrovských destrukčních scénách napravit, což ale dokáže snad jen jeden člověk na planetě. Je to herecky maximálně průměrné, dějově podprůměrné, trikově špatné, ale když potřebujete vypnout a nebude vám u toho vadit, že bude puštěný obraz a zvuk, tohle je něco, co se snese. Jenom je to opravdu strašně dlouhé - téměř tři hodiny. Pro televizi je film rozdělen na dvě části.

Faroeste caboclo (2013) - 70 %
V poslední době jsem viděl brazilský exploitační horor, brazilskou komedii a teď i drama, kde hraje celkem důležitý prvek romance. Musím říct, že zrovna tohle drama, mám na mysli právě "Faroeste caboclo", trochu stylizované do moderního westernu, je tím nejlepším ze všech tří. Zajímavě laděné, nápadité, ale přece jen to není celistvý film, který by vydržel kvalitní až do konce. Přesto ukázka toho, že dobrá dramata se dají natočit všude.

Mighty Joe Young (1949) - 90 %
Dobrodružný snímek od tvůrců "King Konga", ve kterém se vrací k látce, která je proslavila. Nemáme tu sice už Konga, ale "jen" normální gorilu, přesto se podařilo natočit celkem příjemný snímek, který vyniká v trikových sekvencích, stejně jako v klidnějších fázích, kde je velmi dobré, civilní herectví. V práci se zvířaty jsou tvůrci výborní. Dnes by se něco podobného skoro nesmělo. Ty triky, to je ovšem paráda! Kam se hrabou všechny ty digitální efekty! Není až tak velkou náhodou, že se na tricích podílel i fenomenální Ray Harryhausen. Tahle legenda udělala pro trikové filmy neskutečně moc.
PS: Původně jsem dal 80 %, ale některé triky jsou tak úchvatné, že prostě musím dát 90 %. 100 %, to si zaslouží původní "King Kong", ale po té technické stránce je tohle nádhera.

The Story of 'Hansel and Gretel' (1951) - 70 %
Na těchto pohádkách od Raye Harryhausena je krásná i vizuální stránka loutek. Jsou takové sladké, ale mají v sobě něco... na jazyk mi leze slovo trnkovského. Loutky Jiřího Trnky v sobě mají, alespoň pro mě, něco děsivého, a v těch Rayových loutkách je to také. Kontrast mezi Hanselem s Gretel a ježibabou je pak naprosto dokonalý. To vás přímo praští do obličeje. Ray sám uvedl, že se při adaptaci trochu mírnil, a je to vidět. Myslím si, že je to škoda, ale co se dá dělat. Šlo to do televize. Muselo to být trochu odlehčenější, což potvrzuje až přeslazený závěr, který ale nijak nekazí dojem z jinak úžasné animace. "The Story of 'Little Red Riding Hood'" je však přece jen kompletněji zajímavější.

Žádné komentáře:

Okomentovat