čtvrtek 26. prosince 2013

Bruno, JCVD, X-Men Origins: Wolverine, Koření života Protektor


Bruno (Brüno, 2009) - 65 %
Tohle je film, který se mi z filmografie Sachy Barona Cohena líbí asi nejméně. Jsou zde vtipné momenty, které mě naprosto dostaly, ale tohle alterego je prostě až moc karikované, až moc přehnané a i přehrávané. To, že je urážlivý, to ke Cohenovi patří a nevadí mi to, ale místy je to prostě hloupé a postrádá to Boratovu přirozenost, nenahranost, dokumentárnost. Tady je všechno až příliš nahrané, až příliš chtěné. Podruhé to velmi podobné prostě tak moc neokouzlilo.

JCVD (JCVD, 2008) - 80 %
Jean-Claude Van Damme na stará kolena ukazuje, že není jen frajerem na kopy a provazy, ale že zvládne i nějaké to hraní a jde mu to sakra dobře. Právě tímhle snímkem odstartoval svůj návrat a rozhodně to není jen nějaký akční film. Celkem silné drama, hlavně z toho pohledu, že je neskutečně osobní a JCVD se nebojí na sebe prozradit až moc a pořádně se popitvat v tom, co musí bolet. Jsem rád, že se vrátil v téhle formě. JCVD je prostě frajer.

X-Men Origins: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine, 2009) - 50 %
Představí se zde spousta postav, ale vlastně naprosto zbytečně, protože se s nimi už nesetkáme. Nový "Wolverine" jako kdyby vzal všechno znovu a byl tak restartem. A co si budeme povídat, lepším. Na druhou stranu se zde dovíme hodně o tom, jak Wolverine vlastně vznikl, což je minimálně z hlediska znalosti světa a různých souvislostí celkem důležité. Samozřejmě, že jen pro ty, co jsou do komiksu a jeho adaptací zamilovaní.

Koření života (No Reservations, 2007) - 60 %
Na první pohled celkem obyčejná romance, na druhý pohled pak tak, co si budeme povídat, ale nemůžu si pomoct, jak je něco z kuchyňského, kuchařského nebo gurmánského prostředí, docela mě to zajímá a má to pro mě něco navíc. Navíc ta ústřední dvojice (Zeta-Jones a Eckhart) jsou na první pohled tak nevhodným párem, že mezi nimi ta chemie nakonec funguje a vlastně i celkem dobře. Že má film jasnou strukturu, to je prostě dané.

Protektor (2009) - 75 %
Konečně zase film, který se snaží vyrovnat s minulostí celkem civilním způsobem. To, co se nepodařilo "Lidícím", se podařilo tomuhle šedému snímku, kde jako kdyby chyběla radost. Nic jako kdyby zde nebylo barevné, navíc jsou zde skvělé detaily, na které se film soustředí a které umocňují dobu, místo, událost. Jedno obyčejné kolo a co dokáže. Sem tam jsou použity zajímavé filmařské techniky, což jen dělá ze snímku o to zajímavější kousek, který dokáže minulost pojmout vážně a přesto jinak, ale ne špatně.

Žádné komentáře:

Okomentovat