pondělí 30. prosince 2013

Bílá paní, Gold Diggers of 1935, Nerozhodný drak, Mickey a kouzelné fazole, Doba ledová


Bílá paní (1965) - 95 %
Je skoro až neuvěřitelné, že něco takového mohlo vzniknout v době komunismu, ale je vidět, že 60. léta byla přece jen trochu volnější. Anebo film někdo zapomněl cenzurovat. Neskutečně vtipné, což ale bohužel plyne z toho, že doba taková byla. Přesto je z toho ale výborná satyra, které se dneska zasmějeme. A doufám, že si uvědomíme, že tenhle Kocourkov už nechceme. Závěrečná scéna s mostem je naprosto geniální, k té prostě není co dodat.

Gold Diggers of 1935 (1935) - 80 %
I když jsem si myslel, že "Gold Diggers of 1935" jsou dobrým muzikálem, finální číslo "Gold Diggers of 1935" mi ukázalo, že to šlo lépe a především taneční sekvence jsou naprosto výborné. Masová taneční sekvence je pak naprosto úžasná. Tyhle filmy věděly, kde je jejich silná stránka a také toho využily. Závěr byl skutečně vrcholem. "Gold Diggers of 1935" pak měly ale mnohem zábavnější onu klidnější pasáž.

Nerozhodný drak (The Reluctant Dragon, 1941) - 65 %
Je to hezké, je to celkem poeticky dojemné, ale zas nijak zásadně filmeček nevyniká. Mluvím teď jen o kraťasu, který má něco okolo čtvrt hodiny - film je většinou prezentován jako soubor povídek. "Nerozhodný drak" má zábavné scény a v době svého vzniku měl rozhodně čím zaujmout. Dnes už je překonaný, i na kresbě je vidět, že není dokonalá.

Mickey a kouzelné fazole (Mickey and the Beanstalk, 1947) - 85 %
U nás vydáno spolu s příběhem "Nerozhodný drak" a rozhodně je na tom vidět, že tohle je kousek lepší, zábavnější, ale zároveň i propracovanější ve všech ohledech. Na poměrně krátkou, ani ne půl hodinovou stopáž jsou zde scény z různých žánrů a všechny fungují přesně tak, jak mají. Dokonce je zde i celkem silná hororová scéna, která by s dětmi uměla celkem dobře zamávat. Rozhodně to není příběh, který je jen dětskou pohádkou, ale má v sobě něco víc. Kde jsou ty časy, kdy si s žánrem tvůrci u Disneyho takhle hráli?

Doba ledová (Ice Age, 2002) - 80 %
Dnes už v podstatě klasická pohádka moderní animace. Výborné postavy, na kterých stojí celkem obyčejný příběh o tom, jak se skupina zvířat pokusí zachránit lidské dítě. Hodně pomáhá i veverka, která se stala samostatnou značkou filmu a v dalších pokračováních dostala další prostor. Myslím, že když tenhle film jednou uvidíte, budete si postavy pamatovat - zanechá ve vás nějaký dojem.

Žádné komentáře:

Okomentovat