čtvrtek 25. července 2013

Randall a Hopkirk (seriál, 1969-1971) - 95 %

Randall a Hopkirk (Randall and Hopkirk (Deceased), 1969-1971)

Co mže být zajímavého na dvou Britech, jejichž fyzická krása není nijak vyzývavá a jejich charisma není dvakrát odzbrojující? Vzhledem k tomu, že tomuhle seriálu dávám celkem vysoké hodnocení, něco na tom bude. A také že ano. Seriál vznikal na přelomu 60. a 70. let, takže někteří z vás budou muset hodit stranou předsudky, které vůči tak starým kouskům mají. Ale vzhledem k tomu, že seriál běžel i na našich televizích, nebylo až tak těžké se s ním seznámit. Mně se podařilo mu vyhnout, a tak jsem se k němu dostal až v nedávné době. Musím říct, že nelituji a že je vlastně i lépe, že jsem si trochu počkal. Teď mě seriál dostal o dost víc, než jak by se mu to podařilo u mé mladší verze. Ta spíš prahla po velkolepějších věcech.

První nápad na vznik seriálu se objevil v roce 1967, kdy také došlo k tomu, že se koncept ustálil a seriál se nakonec začal točit. Mělo se jednat o zajímavou variantu k seriálům jako "The Avengers", jen by se zde posílil fenomén nadpřirozena, který v "The Avengers" vždy jen vykukoval, ale nebyl nikdy pořádně využit. "Randall a Hopkirk" tohle měly změnit a fenomén nadpřirozena se zde objevil v hlavní zápletce. Seriál se natáčel v letech 1968 a 1969 a vysílán byl v letech 1969 až 1971. Seriál si získal velkou oblibu, o čemž svědčí i jeho reprízování a také skutečnost, že i v České republice seriál vyšel na DVD, i když pravda, jen na tom v papírovém obalu.

Hned první díl začíná trochu netradičně, i když dnes to již není tak unikátní. Posledním případem je asi snímek "R.I.P.D.". Marty Hopkirk a Jeffrey Randall jsou vyšetřovatelé a zrovna dělají na jednom případu, který neskončí právě nejlépe. Hopkirk umírá a to zrovna není ten nejlepší začátek. Přesto je to úvod celého seriálu, který má celkem 26 dílů. Marty se vrací jako duch a díky svému trochu ňoumovskému obličeji je duchem skutečně skvělým. Jediný, kdo ho může vidět, je jeho parťák Randall, což je úměrně frustrující, ale člověk si zvykne. Přesto seriál celou dobu těží z téhle zajímavé skutečnosti, protože člověk se samozřejmě sem tam přestane kontrolovat a mluví s duchem i ve společnosti jiných lidí.

Právě humor je tím, co seriál zdobí. A samozřejmě parťáctví. Seriál má hodně společného s jinou peckou, kterou byl seriál "The Persuaders!". Těm dvěma to spolu prostě klape. Sednou si, což je dáno i tím, že jsou to podobné typy. Oba trochu nýmandi, jeden mrzout, druhý spíše smíšek, alespoň od pohledu. Přesto vás bude bavit se na ně dívat, protože prostě skvěle fungují. Hodně případů se točí kolem Hopkirkovy ženy, která byla zároveň sekretářkou obou pánů. I tohle je cesta, jak jsou vytvářeny mnohé vtipy, ale ony i samotné případy, které jsou řešeny, mají něco do sebe. Díky spolupráci člověka a ducha jsou pak navíc případy řešeny poměrně originálním způsobem. Tohle všechno je příčinou toho, proč seriál dokáže bavit i dnes. Seriál v roce 2000 dostal svůj remake, ale ten skončil po 13 dílech. Něco prostě nejde zopakovat se stejným úspěchem.

Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál podobný seriálu "The Persuaders!".
Hodnocení: 95 % za to, že tohle je prostě skvělý, zábavný britský seriál s nápadem


Žádné komentáře:

Okomentovat