pátek 22. února 2013

Viva Maria! (1965) - 60 %


Viva Maria! (Viva Maria!, 1965)
I když se na první pohled zdá, že "Viva Maria!" bude obyčejná taškařice, nenechte se zmást. Tenhle film je rozhodně promyšlenější, než se zdá. Plakát sice evokuje skutečně "vybroušenou zábavu, na druhou stranu ženy za rotačním kulometem rozhodně vypadají slibně. "Viva Maria!" navíc ale prezentuje příběh, který není jen hloupou báchorkou, na kterou jsou namotané jednotlivé gagy. Jedná se o velmi dobrou parodii, jež se nebojí rýpnout si to tehdy velmi oblíbeného žánru - do westernu.
Když mluvím o westernu, tak asi nebudu úplně přesný, přece jen je to spíše film, který si dělá legraci z revoluce, ale na druhou stranu tu máme westernové prostředí, skoro jako kdyby vypadlo z filmu "Butch Cassidy a Sundance Kid", akorát s tím rozdílem, že zde nejsou žádné téměř geniální filmařské prvky, není tu dvojice hlavních hrdinů, která vám přiroste k srdci a není tu ani strhující závěr, pouze finální taškařice, která nemá daleko k bláznivým komediím trojice ZAZ.
Maria (Brigitte Bardot) je irská dívka, která spolu se svým otcem zasvětila život boji proti Angličanům a vyhazování jejich budov a oddílů do vzduchu. Tato rebelie však musela jednou skončit. Utekli do střední Ameriky, kde dál pokračovali ve své činnosti, ale otec byl při jedné akci vojáky zabit. Tohle je úvod, se kterým jsme seznámeni poměrně líbivou písničkou, nad kterou vám budou cukat koutky úst. Tohle se vám během filmu bude dít asi častěji, ale nestane se vám, abyste se začali smát nahlas. Scéna s rotačním kulometem je však krásná a měla by se zapsat mezi legendární scény. Pravda, sestříhaná je velmi špatně, ale sledovat BB, jak z něj střílí, v tom je prostě něco památného.
Maria se dostává ke kočovným artistům a setkává se s Marií. Ano, aby to nebylo moc jednoduché, tak tu máme dvě Marie. Proto se také film jmenuje Viva Maria! Neodkazuje na jednu, ale na obě. společně tyhle dvě ženy putují světem a nakonec se stávají nejen velmi důležitou součástí jedné revoluce, ale dokonce jejími velitelkami. Ano, trochu to připomíná podobně laděný film "Babeta jde do války", ale "Viva Maria!" je filmem hravějším, veselejším a místy také vážnějším. Nejedná se jen o tu jednoduchou taškařici, ale místy i trochu sentimentální drama, které dokáže splnit účel. Jako jednohubka je to hezké, myslím, že BB místy velmi příjemně překvapí. Jeanne Moreau je jí navíc dobrým parťákem, i když silný vztah si k nim asi nevytvoříte.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět francouzské dámy s rotačákem.
Hodnocení: 60% za celkem hezkou parodii, která je místy zbytečně bizarní


Žádné komentáře:

Okomentovat