čtvrtek 28. února 2013

The First Time (2012) - 70 %


The First Time (2012)
Musím říct, že na tomhle film u mě okamžitě zaujala jedna věc. Dvě hlavní postavy spolu dokáží skvěle komunikovat osobně, když jsou vedle sebe, když si hledí do očí, ale nějak jim to nefunguje přes telefon. Je to tak příjemné, se zase vrátit ze světa chatů, SMS a skypování, do normálního světa lidí. Copak by to takhle nemělo fungovat normálně? Lidé by spolu měli umět mluvit, měli by se umět poslouchat a ne si jen chatovat, psát si něco, co vlastně ani nemyslí tak, jak to zní, anebo to zní jinak, než jak to myslí. Tohle poznávání je na snímku "The First Time" krásné, protože vám díky tomu hrdinové snadno přirostou k srdci. A ano, pořád je to teen komedie.
"Sex je mnohem lepší, než ho skutečně děláte." tohle je naprosto dokonalá věta, která shrnuje to, jaké mají mnozí zkušenosti ze svého "poprvé". Klidně bych se pod tuhle větu podepsal. Člověk o tom sní, myslí si, jaké to bude úžasné, ale jak jsou oba nezkušení ten výsledek je... no, řekněme mírně rozpačitý. Přesně tohle se stane i hrdinům teen komedie "The First Time", kterou velebím za to, že se zbytečně nesnažila tlačit na pilu. Nečekejte žádné "Prcičky" posté, ale pěkně romantický a celkem i něžný film, s nímž můžete naprosto klidně strávit hezký večer a vzpomenout si na svoje začátky. Mně prostě připomněl ty moje začátky a asi tohle bude důvod, proč se mi tak zamlouval.
V centru dění máme Dava a Aubrey, kteří se náhodou potkají, situace není dokonalá, hlavně pro něj ne, ale neztrapní se zase tolik, aby ona utekla. Povídají si a uvědomují si, že vlastně mají o čem. Tohle je pak v krásném kontrastu s tím, co se stane. Najednou si nemají co říct, najednou neví, jak se zachovat. Dostali se do téhle situace poprvé a neví, jak se s ní vypořádat. Je to trochu smutné, je to trochu komické, hlavně pro ty, kteří už s tím mají nějaké zkušenosti. Nemyslím si, že si "The First Time" bere za úkol vyděsit ty náctileté, kteří nemyslí na nic jiného. Spíš prostě ukazuje, že někdy to není tak jednoduché, jak to vypadá. Ale buďte v klidu. Jestli to poprvé není ono, podruhé už to bude lepší. Nebo aspoň potřetí.
V závěru se ze snímku stává celkem obyčejná romance, která trochu ztrácí náboj, dostávají se do popředí i elektronické prvky, ale pořád je to především příběh o dvou lidech, kteří se asi zamilují, asi spolu chtějí něco mít, ale nejsou si přesně jistí, jak toho mají docílit. Společně jim to sluší, sluší jim i ta trapnost, která do prvních vztahů patří, a já musím říct, že snímek mě prostě dostal. Není to velký film, ale prostě je to snímek, který má své kouzlo. Ani romantická, ani komediální část nejsou hnány do extrémů. První láska je hezká a takový je i film. Pokud si někdy rádi vzpomenete na to, jací jste byli tak v šestnácti, sedmnácti, zkuste tenhle film. Za hezké vzpomínky se člověk nemusí stydět. Ani za ty trapné.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete vrátit na střední a zavzpomínat na to, jak jste se setkali se svou první/se svým prvním.
Hodnocení: 70 % za hezký příběh o jednom poprvé


Žádné komentáře:

Okomentovat