úterý 5. února 2013

Shane (1953) - 70 %


Shane (Shane, 1953)
"Shane" je jedním z dalších klasických westernů, film se jménem hlavního hrdiny v názvu. Něco jako "Django" nebo třeba "Vinnetou", o kterém se ještě dále zmíním. Jedná se o klasický americký western, což prostě poznáte na první pohled, v tomhle případě je to navíc umocněno takovým zálesáckým stylem, kterým se prezentuje krajina i jednotlivé postavy. Hned úvodní scéna s chlapcem, který míří na jelena - nebo je to sob? - je ukázkou toho, jak blízko k přírodě tyhle filmy někdy mají. Zároveň jsou ale ukázkou toho, jak správní zde jsou lidé a jak čestní dokážou být. Vedle nich jsou ale vždycky padouši, kteří jsou tak nějak od pohledu jasní. Není na nich nic dobráckého a poznáte je okamžitě.
"Shane" je westernem trochu ve stylu klasických mayovek z německé produkce natáčených v Chorvatsku, vlastně tehdy ještě v Jugoslávii. Napomáhá tomu také skutečnost, že Alan Ladd (herec, který ztvárnil titulní postavu) ve filmu vypadá trochu jako Lex Barker. Takového blonďatého frajera máte vždycky spojeného s kladnou postavou. Nedá se nic dělat, ale jsou na to asi zákony. Shane je čestný chlapík, který se pro pravdu neváhá porvat s celou hospodou. A vyhrát, což je na tom bizarnější. Sice utrpí spoustu ran, ale rozhodně neodchází jako poražený. Rány si trochu ošetří a dál bude tím tvrdým chlapem, za kterým stojí za to jít.
Když jsem na tenhle western narazil, okamžitě se mi vybaví píseň "Byl to Shane", kterou zpíval Ladislav Vodička, poprvé v roce 1970. Už je to pěkná doba. I když se zde jméno Shana objevuje a konec písně by se mohl dát do spojitosti s koncem filmu, moc bych tu nějakou spojitost nehledal. Reedova banda ve filmu nevystupuje. Přesto si myslím, že to je píseň, která rozhodně dokáže k filmu navnadit. Film i píseň jsou o člověku, který to myslel dobře, ale stejně nakonec nedopadl nejlépe. Závěr filmu bych si dokázal představit jinak, ještě silnější, kdy Shane odjíždí do západu slunce a pak z koně padá. Mohl by to být skutečně i konický závěr, ale spokojíme se s tím, že nevíme, jak Shane vlastně dopadl.
I když je Alan Ladd hvězdou filmu, více pozornosti na sebe upoutal malý Brandon De Wilde, chlapec, který si ze Shana udělal modlu, což nakonec vede i k silné scéně těsně před závěrem. Ten malý blonďatý kluk je zobrazením nevinnosti a toho, jak o ni postupně přichází. Však je tak svědkem přestřelek. Ty sice nejsou krvavé, ale přesto se jedná o něco, co by dítě nemělo vidět. Film má výsadu celkem dobré hudby, kterou byste ale asi těžko poznali mezi jinými soundtracky. Tenhle snímek ale vykresluje dobře. Stačí, když přijmete, že Shane je za každou cenu dobrým mužem, hrdinou, mnohem snáze se na film budete dívat. On je totiž tak dobrý, že neváhá zmlátit přítele, který s ním chce jet do přestřelky. Nehodlá nechat trpět nevinné. Ano, místy je to až příliš srdcervoucí, ale k té krajině, i tomu technicolorovému zbarvení to stejně nějak sedí. Jako žánrový film to western nikam zásadně neposouvá, ale jako příběh je to více jak snesitelné. S takovými filmy se mi snáz věří, že svět je ještě dobrý, že jsou zde dobří lidé. Jen škoda, že časově - alespoň podle zasazení děje - tak před sto padesáti lety.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět příběh, kde se dá pro dobro umřít.
Hodnocení: 70% za jednoho správného chlapa, co byl vždycky na straně slabších

Žádné komentáře:

Okomentovat