úterý 5. února 2013

Robot a Frank (2012) - 70 %


File:Robot and frank poster.jpg
Robot a Frank (Robot and Frank, 2012)
Máme tu jednoho staříka a moderní věk. Film "Robot a Frank" je sci-fi filmem, tak je tu realita posunuta trochu do budoucnosti a jsou zde vychytávky, které jsou ještě lepší, než s jakými se setkáváme v současné době. Premisa filmu je ale jasná. Starý muž se musí vyrovnávat s tím, že stroje stále více a více vstupují do našich životů. Ne, nebojte, nemusíte čekat něco jako přestárlého bojovníka proti vražedným strojům, toho se možná dočkáme ve filmu "Terminátor 5", ale rozhodně nečekejte ani obyčejný rodinný film s jedním krásným robůtkem a hromadou srandy.
Frank Langella hraje Franka. Jaká to změna, že? Co je ještě důležitější, to je fakt, že Frank je lupič-veterán. Je sice v důchodu, ale to mu nezabraňuje v tom, aby si sem tam ještě přilepšil. Nějaké ty malé krádeže v obchodě jsou takové jeho malé hobby, které mu však nestačí. S příchodem nového robota, kterého mu koupí syn, aby se o něj nemusel tolik starat, se Frankovi naskýtá příležitost vrátit se ke starému řemeslu a ukrást něco pořádného. Zalíbí se mu šperky, které má sousedky. Aby ne, jedná se o skutečně drahý kousek. Zápletka se nám začíná pořádně rozjíždět.
Frank má dvě děti, Huntera (James Marsden), který k otci nemá až tak blízký vztah. Je to hlavně tím, že má práci, potřebuje být jinde a na starého tátu prostě nemá tolik času. Podobně je tomu i u jeho dcery (Liv Tyler), která je na nějaké misi v zahraničí. Vrací se, aby s tátou trochu pobyla, ale to už se Frank se svým robotem spřátelil. Ukradli šperky, ale rozhodně nemohou zůstat bez trestu. Děj se díky tomuto činu dostává do několika rovin.
První rovinou je ta, kdy máte pocit, že půjde o klasický zlodějský film, kdy zloděj vyhraje nad všemi, i nad policí. Jenže zároveň je to film o starém člověku, který si plně neuvědomuje, jaké jsou následky jeho činů. A tak nemusí ani tak čelit policii, nebo okradeným lidem, ale čelí především sám sobě a tomu, co v sobě skrývá.
"Robot a Frank" je krásný lidský film. Začínám mít pocit, že starší herci v hlavních rolích podobných filmů jsou tím, co mě může opravdu zaujmout. Veteráni Al Pacino a Christopher Walken to dokázali ve snímku "Stand Up Guys". Frank Langella zase v tomhle případě. Kromě toho, že byl naprosto skvělý ve filmu "Duel Frost/Nixon" i zde ukazuje, že je skvělým hercem, navíc k tomu nepotřebuje velkou, prezidentskou roli. Jeho role je krásně a smutně lidská a v tomhle je síla filmu. Jednoduché ale funkční propojení stáří a sci-fi, které se hned tak nevidí. Zase jeden z těch malých filmů, které ale stojí za to, aby se na ně člověk podíval. Rozhodně ne něco podobně niterného jako dnes recenzovaný snímek "Promised Land", který se ztratil ve svém patosu a morálce. Ve snímku "Robot a Frank" nic podobného nehledejte. Skromný film s duší.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že nás roboti mohou jen ovládnout.
Hodnocení: 70% za lidský příběh o stáří a o tom, že ani v pokročilém věku nechceme přestat žít (A je to dobře!)

Žádné komentáře:

Okomentovat